Web
Analytics

5 pasi de urmat pentru a realiza un cash flow aproape perfect!

Home/General, WinMENTOR/5 pasi de urmat pentru a realiza un cash flow aproape perfect!

La noi in tara, majoritatea firmelor care ajung falimentare sau se apropie cu pasi repezi catre acest fapt, au drept motiv problemele de cash flow si managementul deficitar, care se bazeaza cumva pe nimic. Cum ar veni acest lucru? Privit din exterior, antreprenoriatul pare a fi ceva foarte usor de manevrat, aproape ca putem crede ca toata lumea ar putea “conduce” o afacere, la fel de usor ca o masina. Ti se sugereaza ca nu vei mai avea sefi, ca altii vor lucra pentru tine si tu vei dirija totul foarte simplu dintr—un birou! Dar ca mai intotdeauna, planul visat nu se potriveste cu cel din targ.

Intrand in profunzimea detaliilor, realizezi ca lucrurile nu arata deloc așa. Să pornesti un o afacere nu e deloc ca in filme. E greu, e incredibil de greu sa construiesti o afacere, o companie care are o cultura organizationala sanatoasa, care adauga valoare prin produsele sau serviciile pe care le ofera si care vor ajunge astfel sa faca diferenta.

In 2017, in Romania mai bine de 9000 de firme au intrat in insolventa datorita problemelor de cash flow, in crestere cu noua procente fata de anul anterior.

Tinand cont de aceste statistici care sunt in crestere, iti prezentam mai jos 5 metode de a imbunatati cash flow-ul afacerii tale.

1. Sincronizarea

Trebuie sa stii ca momentul intrarilor de numerar si rezultatul financiar depind de ciclul operational al companiei. Aceasta inseamna ca trebuie sa fii foarte atent cand planifici diferitele aspecte ale activitatii: achizitionarea sau vanzarea pe credit, procesul de colectare a datoriilor, costurile operationale si, desigur, incasarile efective din vanzari.

2. Extinderea activitatii

Exista o lege nescrisa: vanzari mai multe inseamna profit mai mare. Sfatul nostru, insa, este sa nu te ghidezi dupa cresterea profitului si sa ignori problema cash flow-ului. Desi din documentele contabile poate reiesi un profit crescut, nu inseamna ca acei bani se vor regasi in contul firmei atunci cand ai nevoie de ei.

3. Imbunatateste fluxul de numerar cu ajutorul echipei

Cand vorbim de intrarile si iesirile de numerar, vorbim, de fapt, de o proiectie a activitatii intregii companii. Nu este o chestiune care te priveste doar pe tine ca proprietar sau manager, ci pe intreaga echipa. Fiecare membru al echipei este implicat in generarea de venit, dar si in multe din costuri. De aceea este o idee buna sa implici angajatii in monitorizarea cash flow-ului, pentru a creste gradul de constientizare al impactului pe care il au asupra miscarilor de numerar. Vei fi surprins cat de mult se vor schimba in bine lucrurile in momentul in care echipa ta va fi mai constienta de impactul concret pe care il are asupra afacerii.

4. Urmareste soldul si ajuseaza valorile

Nu este admisibil ca o societate sa inregistreze disponibil de numerar negativ la sfarsitul perioadei: zi, saptamana, luna, trimestru, an etc. Un disponibil negativ ar insemna faptul ca societate nu are, in acea perioada, suficiente resurse financiare pentru a acoperi platile curente.

Daca o astfel de situatie intervine, va trebui sa redefinesti ipotezele de lucru:

• societatea va fi nevoita sa contracteze creditul necesar investitiei mai devreme;

• societatea va apela la o linie de finantare care sa ii acopere nevoile de numerar pentru anumite perioade de timp.

5. Creste preturile

Cresterea preturilor este un concept care ii sperie pe multi proprietari de afaceri. Sunt ingrijorati ca aceasta decizie va duce la reducerea vanzarilor. Dar este bine sa experimentezi preturile pentru a gasi numarul perfect – cat de mult sunt clientii dispusi sa mearga alaturi de tine? Nu ai cum sa stii decat daca iti creezi o strategie de crestere a preturilor si de aplicare a ei.

Fii sigur ca tot ce tine de intrarile si iesirile de numerar nu iti ramane necunoscut si te vei simti mai increzator sa faci fata oricarei situatii.

Daca ai nevoie de o analiza a cash flow-ul companiei tale, ar trebui sa stii ca noua ne plac provocarile si incurajam intotdeauna mediul de afaceri din Romania. Scribsoftware are o echipa cu peste 15 ani experienta in domeniu si porneste la discutie prin motto-ul: cursa de drum lung!

Află mai multe despre o soluția ERP WinMENTOR, care vă ajute să gestionați cash flow, să previzionați intrarile si iesirile de bani din firmă pentru a evita sa ajungeti in imposibilitate de plata. Sau daca se intampla asta, să stiti din timp pentru a putea contacta un credit care să acopere lipsa de bani. Este mai bine sa negociezi un credit cand nu esti sub presiunea platilor catre furnizori sau salariati.

Nu ezitati sa ne contactati pentru orice informatie sau intrebare si putem gasi solutiile cele mai bune pentru afacerea dumneavoastra.