Web
Analytics

5 Tips &Tricks pentru imbunatatirea picking-ului in depozite

Home/ERP, News, SoftONE, WinMENTOR/5 Tips &Tricks pentru imbunatatirea picking-ului in depozite

In orice companie se stie ca toate etapele sunt vitale pentru a avea un rezultat optim si profitabil. Din etapa de receptie, pana la pregatirea comenzilor, iar mai apoi livrarea acestora catre clienti, gestionarea eficienta a marfurilor cu un program de gestiune complet al depozitelor, cum ar fi WinMENTOR ENTERPRIESE, este deja nu o necesitate, ci un „must have”, mai ales intr-o era in care pandemia ne-a tras pe dreapta si avem nevoie de orice ajutor care sa ne propulseze corect pe linia de plutire a pietei de afaceri.

Cum facem asta? Aceasta este intrebarea din mintea fiecarui manager care nu doreste sa isi inchida afacerea ci sa o ajute sa mearga mai departe! Alegeti o solutie logistica adaptata comertului modern, capabila sa transforme si sa organizeze modul de lucru in depozit, prin adaptarea continua la schimbarile regulilor de business si nu doar atat.

Adaptarea permanenta a strategiei de business la cerintele pietei solicita sisteme WMS (NeoINVENT WMS este un exemplu foarte bun) capabile sa se reconfigureze la cerintele clientilor-utilizatori, fara a mai astepta compania IT sa-si gaseasca timp in agenda de lucru pentru a face schimbarile de sistem solicitate.

Pentru a face fata provocarilor de reducere a costurilor, implementarea best practice-urilor si monitorizarea detaliata a starii proceselor de Warehouse este esentiala in cresterea productivitatii depozitului.

Se pot elabora pe baza regulilor de business WMS si a restrictiilor impuse de acestea, strategii de executie a task-urilor care sa permita optimizarea activitatii depozitului.

De aceea, reconfigurarea fluxurilor de lucru si revizuirea tehnologiei curente impreuna cu imlpementarea unui soft de gestiune poate reprezenta solutia imbunatatirii performantei proceselor.

Si totusi, trecand peste sistemul WMS, sa vedem ce este pickingul si cum putem imbunatati procesul acestuia?

Picking-ul este procesul de selectare si colectare a articolelor ce apartin unei comenzi de iesire in vederea livrarii acestora catre clienti sau catre alte depozite daca este vorba despre o comanda de transfer. Operatiunea de picking poate fi realizata in mai multe moduri iar pentru o crestere a eficientei de cele mai multe ori se apeleaza la efectuarea acestuia prin taskuri. Un task reprezinta o actiune alocata de catre aplicatie unui lucrator din depozit pentru a fi executata.

Spre exemplu, taskul de picking indica operatorului din depozit de unde trebuie sa culeaga marfa, ce marfa trebuie ridicata de la raft precum si cantitatea aferenta.

1. Care sunt etapele unui proces de picking?

In mod ideal, produsele din comanda ar trebui sa fie atinse de un procesator doar o singura data in timpul acestui proces, iar cea mai mare atentie trebuie acordata prevenirii erorilor in timpul picking-ului, astfel incat sa nu mai fie nevoie de reambalare sau de reverificare inainte de transport. Totodata, comenzile ce au fost consolidate pentru livrare ar trebui sa fie prelucrate numai de cei implicati in procesul de colectare, pentru ca apoi sa ajunga in camioane. Cu ajutorul NeoINVENT WMS puteti alege inainte de a incepe pickingul modalitatea optima de ambalare, bazata pe dimensiunile logistice ale comenzii, evitand astfel procesul de ambalare ulterior.

2. Sisteme de verificare a comenzilor

Procedurile standard de operare trebuie adaptate pentru a face o dubla verificare la fiecare pas in procesul de picking, usurand efortul uman cu diferite chei de verificare din care sistemul WMS sa poata semnala erori. De exemplu, puteti utiliza cantarirea pentru verificarea unei comenzi de picking cu o toleranta scazuta , iar sistemul NeoINVENT WMS sa faca tot timpul diferenta intre iesiri de stoc si stocul existent la un anumit moment, lucru care duce automat la eficientizarea intregului flux.

3. Optimizarea strategiilor de stocare si rolul lor 

Strategiile de stocare trebuiesc obligatoriu adaptate tipului de business, deoarece acestea sunt cele care pot imbunatati activitatea in cadrul unui depozit. De exemplu, compartimentarea inteligenta a depozitului poate imbunatati stocarea si timpul de picking si poate reduce accidentele, deteriorarea produsului sau aglomerarile anumitor zone. Strategiile de stocare trebuie revizuite simbunatatite periodic cu scopul de a alinia practicile cu cererea sezoniera. 

Pentru asta, trebuie sa va asigurati ca software-ul pentru depozit va poate oferi analize cuprinzatoare pentru a va urmari cu exactitate toate fluctuatiile de stoc si starile produselor pe rafturi, astfel incat sa puteti lua cele mai bune decizii, dar si ca programul de gestiune pe care il folositi este compatibil cu acesta. Indiferent de metoda pe care o utilizatin prezent, exista intotdeauna loc pentru evolutie, iar eficientizarea procesului de picking mentine clientii fericiti, imbunatateste precizia si activitatea din depozit. Pentru asta, echipa noastra va sta mereu la dispozitie si va ofera mereu solutii, in acest caz recomandarea noastra pentru depozit fiind NeoINVENT WMS, dar si informatii si articole care sa va vina in ajutor. 

4. Metoda de picking este cea mai buna,avand in vedere tipul afacerii  

Chiar daca folositi oricare dintre imbunatatirile de mai sus, acest lucru nu va va aduce rezultatul mult asteptat daca utilizati metoda de picking gresita pentru genul afacerii pe care o manageriati. Exista mai multe moduri de a determina solutia corecta, unul dintre ele fiind prin incercari, dar se poate dovedi costisitor si neproductiv.

De obicei, solutia ideala este identificata prin consultanta logistica si un sistem de tip WMS care sa inglobeze cele mai bune practici din domeniu. In timpul unei implementari de WMS pot iesi la iveala mai multe probleme in cadrul fluxurilor din depozit. Avand algoritmii deja verificatin decursul altor implementari in depozite similare, un sistem WMS perfect, bine structurat va poate pune la dispozitie practici verificate pe care le puteti personaliza dupa specificul afacerii.

Un alt aspect foarte important de care trebuie sa tineti cont este ca o afacere care se bazeaza pe depozit are tendinta sa creasca, atat ca spatiu de depozitare, casi ca volum si complexitate a operatiunilor. Din acest punct de vedere, sistemul WMS trebuie neaparat sa fie o solutie scalabila care sa sustina ritmul de crestere si sa se poata adapta cresterii afacerii, iar NeoINVENT WMS indeplineste aceste criterii.  

5.Sunteti siguri ca ati ajuns la gradul maxim de automatizare?  

Angajatii din depozit isi petrec majoritatea timpului lor, mergand pe jos si manipuland produsele prin depozit, ceea ce inseamna ca primul lucru care trebuie gandit este micsoarea acestui timp Astfel ca, un sistem de picking perfect este acela care ar diminua si optimiza maxim pasii parcursi de lucratorii din depozit, oferindu-le intotdeauna cu precizie locul de stocare a marfurilor. 

Deci, alinierea la viitor nu este chiar atat de complicata daca apelam la un software sau o solutie care sa ne ajute in integrarea cat mai rapida si cu costuri cat mai reduse la aceasta. Daca va doriti o astfel de afacere, puteti sa ne contactati telefonic sau pe mail si impreuna, vom gasi solutia cea mai eficienta afacerii dumneavoastra!

Activ