Web
Analytics

Ce este, ce reprezinta si cum este structurat un sistem ERP? Cum se realizeaza  legatura cu ERP-EDI?

Home/Uncategorized/Ce este, ce reprezinta si cum este structurat un sistem ERP? Cum se realizeaza  legatura cu ERP-EDI?

Ce este si ce reprezinta un sistem ERP?

Enterprise Resource Planning (ERP) reprezinta sisteme bazate pe arhitectura client/server dezvoltate pentru prelucrarea tranzactiilor si facilitarea integrarii tuturor proceselor, din faza planificarii proceselor, dezvoltarii productiei, pana la relatiile cu furnizorii, clientii sau alti parteneri de afaceri. ERP este considerata expresia cea mai fidela a interdependentei dintre economic si tehnologia informationala.

Pentru tarile dezvoltate din punct de vedere tehnologic, ERP constituie incununarea evolutiei de peste patru decenii a tehnicilor de gestiune economica beneficiare ale suportului tehnologiilor informationale.

Suitele de aplicatii ERP au devenit mijlocul cel mai popular de eliminare a incompatibilitatii si fragmentarii specifice aplicatiilor traditionale, ceea ce literatura de specialitate a denumit inspirat “insule informationale”. In era globalizarii, caracteristicile promise de ERP sunt foarte tentante pentru companiile care doresc sa-si extinda activitatile in lume, fara a pierde controlul asupra acestora.

Care sunt ariile de acoperire ale unui sistem ERP?

Desi au fost date multe definitii sistemelor ERP, s-a cazut de comun de acord asupra parerii ca, desi tehnologia este esentiala in realizarea ERP, definitia trebuie sa reliefeze ariile functionale acoperite: contabilitate, productie, vanzare, aprovizionare, stocuri, control de calitate etc. Astfel, sistemele ERP sunt pachete de aplicatii formate din mai multe module care sprijina toate ariile functionale: planificare, productie, vanzare, marketing, distributie, contabilitate, financiar, resurse umane, gestiunea proiectelor, stocuri, service si intretinere, logistica si e-business.

Arhitectura sistemului faciliteaza integrarea transparenta a modulelor, asigurand fluxul informatiilor intre toate functiunile intreprinderii intr-o maniera extrem de transparenta. Alegerea sistemului ERP potrivit permite beneficiarului sa implementeze un sistem integrat unic, prin inlocuirea sau reproiectarea sistemelor functionale existente.

Cum este structurat un ERP?

ERP consta din module software care acopera toate ariile functionale, structurate ca de exemplu: marketing si vanzari, service, proiectare si dezvoltare de produs, productie si controlul stocurilor, aprovizionare, distributie, resurse umane, finante si contabilitate, servicii informatice. Integrarea acestor module este realizata fara duplicarea informatiilor, cu ajutorul noilor tehnologii de baze de date si a retelelor de calculatoare.

Programele realizeaza legatura intre bazele de date si functionalitatile deservite. Altfel spus, functionalitatea este atinsa prin interactiunea dintre programe si bazele de date. Programele asigura culegerea datelor, validarea, prelucrarea si transferul lor, ca si exportul datelor catre alte medii. Pentru a obtine informatiile cerute, programele preiau date din bazele de date create prin alte programe, dar si din alte surse. Astfel, datele pot fi introduse de operatori, de la tastatura ori prin preluare directa (scanarea codurilor bara, spre exemplu). Interfetele devin tot mai importante, odata cu dezvoltarile tehnologice, deoarece asigura comunicarea mai usoara intre diferite medii. Prin interfete adecvate, programele pot prelua date si din alte surse: Internet, Electronic Data Interchange (EDI), echipamente de productie, alte programe de aplicatii.

Ce este EDI?

Transferul electronic de date abreviat EDI nu este altceva decat o tehnologie care faciliteaza transferul de date intre doi sau mai multi parteneri de afaceri fara a mai utiliza suportul de hartie si serviciul de mesagerie.

EDI inlocuieste trimiterea sub forma de fax sau hartie a diverselor documente rezultate in relatia comerciala, folosind formate XML, bazate pe standarde acceptate pe scara larga.

EDI este folosit de companii ce activeaza in industrii diverse pentru eficientizarea schimbului de documente operative cu partenerii si furnizorii, deoarece tranzactiile de tip EDI sunt mult mai rapide si eficiente decat transferul clasic pe hartie. Documentele utilizate se pot transfera in timp real, cu acuratete acuratete in preluarea comenzilor si managementul documentelor

Care sunt avantajele utilizarii EDI

Eliminarea suportului fizic ( hartia )

Reducerea considerabila a timpilor de lucru necesari

Eliminarea erorilor cauzate de manipularea documentelor

Care sunt avantajele tranzactiilor de tip EDI

De asemenea, tranzactiile de tip EDI intre companii sunt mult mai rapide si mai sigure decat transferul clasic al documentelor. Viteza de transfer se reflecta astfel in:

– Rotatia mai rapida a stocurilor

– Utilizarea eficienta a spatiilor de depozitare

– Cresterea performantelor in raportare

– Acuratete in preluarea comenzilor si managementul documentelor

– Flexibilitate extinsa in schimbul de informatii in timp real

In relatiile comerciale dintre parteneri, tehnologia EDI este de obicei integrata cu sistemele informatice de management al afacerilor utilizate de acestia, permitand un control mai amplu al schimburilor de documente cu partenerii.

Pentru mai multe informatii si detalii despre sistemele ERP si utilizarea EDI, va rugam sa accesati acest link, sau va rugam sa ne contactati pentru o discutie sau o prezentare a uneia dintre solutiile noastre:

 

Mail: office@scribsoftware.ro

Tel.: 0374-998 222
Mobil: 0729-905 555

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *