Web
Analytics

Ce este picking-ul si cum se realizeaza

Home/ERP, General, News, Produse, SoftONE, WinMENTOR/Ce este picking-ul si cum se realizeaza

program de gestiune

Ce este picking-ul

Pentru majoritatea companiilor de dimensiuni mari transportul marfurilor e o parte importanta a activitatii si tocmai de aceea investitiile in capacitatile de transport sunt considerabile. In acest sens, companiile fie isi creaza propriului parc auto fie incheie contracte cu firme de transport specializate, cu ajutorul carora realizeaza livrari de marfuri catre clienti.

In cazul unui flux mare de comenzi din partea clientilor, gestionarea activitatii din depozit poate deveni o provocare, astfel ca pentru a face fata trebuie sa se gestioneze corect operatiunile de picking / coletizare din depozit si activitatea de transport printr-o solutie integrata care permite reducerea semnificativa a costurilor de livrare, optimizarea rutelor de transport si a gradului de incarcare a mijloacelor de transport .

Picking-ul este un proces-cheie in orice depozit, iar abordarile sale pot fi extrem de variate. Cele mai multe dintre companiile ale caror afacere se bazeaza pe activitatea de depozitare au metode proprii de picking, uneori chiar si in cadrul aceleiasi industrii, cu rezultate foarte diferite.

Ce este picking-ul ? Picking este procesul de a strange produse din stocul aflat in depozit pentru a livra comanda unui client. In depozitele avansate, procesul este atat de simplu incat angajatii au nevoie doar de un minim de formare. In unele cazuri, procesul de picking este in intregime automatizat prin utilizarea de roboti, avand astfel asa numitele „insule” de automatizare, iar in depozit sunt zone in care angajatii trebuie sa fie prezenti doar daca exista o problema.

Diversitatea abordarilor acestui proces-cheie este o preocupare constanta pentru managerii din lantul logistic de aprovizionare. Chiar daca exista multe companii in cadrul aceleiasi industrii, acestea au abordari si proceduri foarte diferite, iar rezultatele obtinute pot fi satisfacatoare sau catastrofale in conditii initiale asemanatoare.

PICKING “LA BUCATA” SAU PICKING PE COMANDA 

Aceasta este o metoda simpla de picking care implica trimiterea unui angajat in jurul depozitului cu o lista de comanda si un recipient pentru impachetare. Pickerul aduna fiecare element din comanda, urmand cel mai scurt si rapid drum. Aceasta metoda de lucru nu este cea mai eficienta metoda, dar poate fi adecvata pentru anumite industrii, pentru comenzi cu linii de comanda putine si produse supradimensionate care necesita o manipulare speciala. 

METODA ZONE PICKING 

Acest tip de picking are avantajul ca fiecare picker este responsabil de o sectiune si nu trebuie sa se deplaseze pe distante mari pentru a-si finaliza liniile de comanda primite. Cutia sau carutul in care se colecteaza produsele se poate deplasa prin mai multe sectiuni, de cele mai multe ori de-a lungul unei benzi transportoare, pana cand comanda este completa. 

METODA WAVE PICKING 

In acest caz, pickerul se deplaseaza pentru a colecta produsele necesare pentru mai multe comenzi, in acelasi task de picking. Aceasta metoda este larg raspandita in retail si e-commerce, operatiuni in cadrul carora exista atat un numar mare de SKU-uri, dar si un procent mare de comenzi cu atribute similare. De asemenea, metoda este cunoscuta a fi extrem de eficienta si precisa in cazul in care este configurata si implementata corect. Cel mai bun exemplu unde precizia conteaza si wave picking-ul devine esential este un depozit de haine pentru barbati, unde, in mod normal, o camasa despre care avem date logistice ca dimensiunile de la manson si guler, ar putea avea pana la 36 – 40 unitati de stocare pentru fiecare culoare. Depozitarea acestor unitati de stocare in locatii adiacente ar creste potentialul pentru o rata ridicata de erori. Dar wave picking-ul permite ca toate produsele sa fie alese din ceea ce par a fi locatii aleatoare si, mai tarziu, sortate si puse impreuna in functie de comanda, la statia de ambalare. Astfel, cele 36 de unitati de stocare pentru o singura culoare de camasa pot fi plasate departe una de alta peste tot in depozit, eliminand astfel riscul de livrari inexacte sau pauze pentru a citi cu atentie eticheta.

METODA SISTEMULUI DE SORTARE 

Metoda ce foloseste sisteme de sortare este un proces care include cerinta de a avea o zona de picking, o zona de depozitare, reaprovizionare automatizata si un sortator. In acelasi timp, nu exista deplasare in zona de picking, deoarece produsele sunt aduse in zona de sortare printrun sistem automat. Aceasta metoda foloseste un tip de manipulare a materialelor automat, un sistem format din mai multe benzi transportoare si un numar de dispozitive de sortare pe baza de scaner. Elementele sunt plasate pe un conveior din zona de depozitare si apoi sunt transportate pentru a fi sortate pe comanda. In zona de picking, operatorul colecteaza produsele care au fost sortate pentru comanda unui client si le ambaleaza pentru expediere. Aceasta metoda se dovedeste extrem de eficienta in cazul retailerilor si a magazinelor online, deoarece operatorul nu trebuie sa consume timp pentru colectarea elementelor individuale. 

METODA PICK TO BOX 

Aceasta metoda este oarecum similara cu sistemul cu sortare, cu exceptia faptului ca in timp ce pickerul este in stationare, cutia de picking se va muta si pot fi colectate mai multe produse din mai multe zone din depozit. Zonele de picking sunt organizate astfel incat sa fie conectate printr-o banda transportoare care sa duca recipientul catre urmatoarea zona in care trebuie adunate produse. Ordinea de picking va fi facuta in ordinea zonelor in care regasim produsele din comanda, iar cutia se muta la alte statii de colectare, pana cand comanda clientului este completa. Ca si metoda de mai sus, unul dintre avantajele de a avea mai multe zone de picking este ca oamenii repartizati aici raman intr-un singur loc si s-a dovedit ca aceasta este in general, o metoda de lucru mai sigura decat altele.

Indiferent de metoda pe care o utilizati in prezent, exista intotdeauna loc pentru evolutie, iar eficientizarea procesului de picking mentine clientii fericiti, imbunatateste precizia si activitatea din depozit. In continuare am realizat o scurta lista de verificare pentru a va ajuta sa optimizati procesele de picking intr-un depozit existent.

Aplicatiile de tip WMS (Warehouse Management System) reprezinta solutii software specializate pentru imbunatatirea gestiunii stocurilor si a managementului depozitelor.

Un sistem de tip warehouse management system este o componenta esentiala a lantului de aprovizionare, care are rolul de a monitoriza si controla miscarea stocurilor de marfa in cadrul depozitelor.

Altfel spus, un soft WMS ofera suport pentru activitatile de zi cu zi care au loc intr-un depozit prin utilizarea unui sistem centralizat cu ajutorul caruia diferite operatiuni din depozit sunt administrate prin folosirea terminalelor mobile care ofera posibilitatea scanarii codurilor de bare de pe produse sau loturi de produse.

Deci, alinierea la viitor nu este chiar atat de complicata daca apelam la un software sau o solutie care sa ne ajute in integrarea cat mai rapida si cu costuri cat mai reduse la aceasta. Daca va doriti o astfel de afacere sau un job in domeniu, puteti sa ne scrieti pe messenger si impreuna, vom gasi solutia cea mai eficienta afacerii dumneavoastra! Pentru orice sugestii, informatii sau doar pentru o simpla discutie, echipa Scribsoftware va asteapta, deoarece doar impreuna putem gasi solutia cea mai bun pentru afacerea dumneavoastra! 

Activ