Web
Analytics

Cei 9 pași simpli despre cum te ajută o aplicație ERP să-ți controlezi costurile

Home/Anca/Cei 9 pași simpli despre cum te ajută o aplicație ERP să-ți controlezi costurile

Soluțiile ERP conțin funcționalități, capacități și caracteristici similare, dar variază între ele prin gradul de complexitate, prețul aferent, aplicabilitate în unele domenii sau tehnologia integrată. Unele dintre aceste soluții sunt proiectate pentru a fi flexibile și adaptabile în mai multe domenii, altele sunt create pentru diverse nișe bine stabilite. Oricare din situațiile enumerate mai sus, indiferent de complexitate, gradul de adaptabilitate sau nișa pentru care sunt gândite soluțiile ERP au numeroase lucruri în comun, printre care se numără și controlul costurilor. Cum este posibil acest lucru, care sunt costurile pe care le poate reduce fără a renunța însă la calitatea oferită? Articolul de față va lămuri anumite întrebări și va descrie concret răspunsul căutat.

La o privire de ansamblu, procesul de reducere a costurilor poate pune probleme serioase unei companii deoarece o anumită arie ar putea fi influențată în mod negativ. Cele două variante care la prima vedere par reduceri benefice se focalizează pe numărul de angajați și pe calitatea serviciilor sau produselor pe care firma dvs. le oferă. Dar aceste variante nu sunt decât reduceri la suprafață care pot produce efecte negative pe termen lung. În primul rând, scăderea numărului de angajați ar putea pune o presiune extrem de mare pe cei rămași, volumul de muncă fiind unul la fel de mare. În al doilea rând, scăderea calității produselor sau serviciilor se va resimți de către clienți, iar vânzările o vor lua inevitabil pe o pantă descendentă. Și atunci apare întrebarea: cum anume se pot reduce costurile fără ca această decizie să afecteze vânzările, imaginea, notorietatea sau întreaga echipă?

Cum te poata ajuta o aplicatie ERPRăspunsul nu este chiar simplu de găsit, dar o primă direcție în acest sens are în vizor trei litere: ERP. Fiind un sistem complex, el va ajuta companiile în cadrul cărora este implementat prin mai multe modalități, iar reducerea de costuri este doar una dintre ele. Înainte de-a enumera și descrie care sunt direcțiile punctuale unde un sistem ERP poate veni în ajutor, este important de menționat care sunt cerințele pe care o reducere de cost trebuie să le îndeplinească.

 • Reducerea de cost trebuie să fie realistă, calibrată pe filosofia companiei și pe planurile de dezvoltare ale acesteia;
 • Reducerea de cost trebuie să fie eficientă, în ideea că rezultatele obținute să se plaseze deasupra investițiilor în aplicarea măsurilor de reducere a costurilor;
 • Reducerea de cost trebuie să fie durabilă, gândită pe termen lung și analizată concret pentru a nu impacta negativ compania în viitorul apropiat și îndepărtat.

După ce aceste cerințe au fost luate în calcul, se ajunge la partea concretă, aceea de implementare a sistemului ERP. Iata, așadar, cum poate acesta ajuta la reducerea costurilor companiei dvs.:

 • Un sistem ERP înglobează întregul flux de informații într-o singură platformă ce oferă acces la date facilitând procesul de comunicare și coordonare din companie. Timpul de colectare a datelor se reduce iar costurile scad.
 • Nu mai încape îndoiala că automatizarea de care am vorbit în articolul trecut devine o reală reducere de costuri. Standardizarea și automatizarea proceselor din cadrul firmei favorizează desfășurarea activităților de orice fel (vânzări, achiziții, producție, etc.), crește productivitatea angajaților, se reduce perioada de acomodare a noilor angajați cu procesele firmei și procesul decizional devine mai facil.
 • Când vine vorba de achiziții, comunicarea cu furnizorii devine o parte vitală din buna funcționare a companiei. Cu ajutorul sistemelor ERP se pot genera comenzile de achiziție prin setări bine stabilite și astfel legătura dintre necesarul de materie primă sau produse și furnizor se face automat;
 • Sistemul ERP vă permite să stabiliți bugete de cheltuieli si să urmăriți îndeaproape încadrarea costurilor efective în limitele dinainte stabilite. Astfel se obține un control ridicat asupra costurilor generate de compania dvs.;
 • Când stocurile sunt prea mici sau prea mari, nu înseamnă neapărat că raționalizarea a fost una bine făcută din punct de vedere al costurilor. Cum anume se întâmplă acest lucru? Haideți să luăm două cazuri concrete. În primul rând să luăm în discuție stocurile mici sau insuficiente. O comandă realizată de către un client, care depășește acel stoc, presupune o comandă pe care o face compania dvs. mai departe. Când gradul de urgență pentru a face rost de cantitatea necesară este mare, stocul poate presupune cheltuieli suplimentare cu transportul sau cu prețul de achiziție (un număr mic de produse poate avea un preț mai mare decât un număr mai mare de produse). Când, pe de altă parte, vorbim de stocuri prea mari, costul poate crește din nou. Cum? Doar cuvântul depozitare sau stocare a cantității mari de produse pot să vă ofere un indiciu în acest sens. Un sistem ERP va semnala mereu nivelul stocurilor existente și va asigura o constanță în acest sens.
 • Vânzările, activități generatoare de venituri, se pot optimiza cu ajutorul sistemelor ERP și unele costuri se pot micșora considerabil cu ajutorul acestora. Și acest aspect l-am detaliat într-un articol anterior pe care îl puteți accesa printr-un simplu clic aici;
 • Compania dvs. vinde produse și are nevoie de un magazin de desfacere? De ce nu vă orientați atenția către unul online care are costuri mult mai mici în comparație cu unul fizic. Desigur, un magazin online integrat cu sistemul ERP va stoca absolut toate informațiile despre clienți, comenzi, preferințe, stocuri într-un singur loc;
 • Ultimul element, dar nu și singurul de care amintim, este strâns legat de procesul decizional și de analiză pentru viitoarele achiziții, investiții sau planuri pe termen mediu și lung. Un sistem ERP avansat oferă feature-ul de a realiza analize avansate, iar deciziile luate în mod calculat sunt din nou o sursă de reducere a costurilor.

Acestea sunt doar 9 puncte asupra cărora ne-am oprit pentru a descrie cum un sistem ERP corect implementat poate reduce costurile unei companii. Dacă și dvs. vă aflați în pragul luării unor decizii de reducere a costurilor, acest articol vă poate oferi și o altă perspectivă. Vă îndemnăm să luați decizii realiste, eficiente, durabile și care vă vor poziționa pe o pantă crescătoare, nu descrescătoare!

Activ