Web
Analytics

Coduri de bara si tipuri de cititoare ale acestora

Home/CRM, ERP, News, SoftONE, WinMENTOR/Coduri de bara si tipuri de cititoare ale acestora

Cititor coduri de bare

Odata cu dezvoltarea productiei de masa si a consumului de masa au aparut tot mai multe produse. Multitudinea de produse a facut extrem de dificila tinerea evidentei lor dupa denumire. De aceea s-au introdus coduri pentru a le diferentia si pentru a le putea tine evidenta 

Codurile de bara reprezinta o succesiune verticala de linii negre, care se succed cu linii albe verticale. De fapt, liniile alte si liniile negre reprezinta succesiuni de 0 si 1 pe care un cititor cu lumina (laser) le poate transforma automat in numere. 

Pentru asta se foloseste de fenomenul de reflexia a luminii, iar mai nou se fotografiaza cu ajutorul camerelor de fotografiat. Astfel s-au dezvoltat aparate specifice care pot citi coduri de bara, numite cititoare de coduri de bara. 

Exista mai multe tipuri de coduri de bara, cele de care va povesteam mai sus sunt coduri de bara unidimensionale, adica digitii sunt insirati de la stanga la dreapta intr-o singura dimesiune. Ulterior, odata cu cererea mai mare de informatie care sa poata fi stocata intr-un cod de bare, au aparut codurile de bara bidimensionale (de tip matrice) care pot stoca atat cifre cat si text. 

Se pot printa coduri de bara atat pe hartie cat si pe plastic, metal sau lemn. In ultima perioada au aparut imprimante potabile care pot printa coduri de bare direct pe material. 

Mai jos, va vom prezenta cateva modele de cititoare ale codurilor de bara: 

Cititorul mobil standard 

Este un cititor mobil, mobilitatea ii este data de lungimea cablului cu care este conectat la computerul de la punctul respectiv de lucru. Un astfel de cititor de coduri de bare exista in 2 variante: 

  • cu cablu, cu transmisie pe bluetooth  
  • portabil complet, adica nu mai depinde de distanta fata de computerul de baza. In aces caz cititorul putandu-se deplasa la orice distanta fata de computer. Scaneaza codurile, le memoreaza in memoria interna si apoi le descarca intr-un dock station care e conectat la computer. 

Un astfel de cititor de cod de bara se foloseste de obicei in punctele fixe de retail, dar se poate utiliza de asemenea si in depozite sau facilitati de productie. Cel cu cablu are avantajul ca este mai ieftin si usor de folosit. 

Al doilea tip sunt cititoarele de cod de bara fixe 

Ele sunt montate fix intr-un element de mobilier sau birou si sunt folosite pentru a scana codurile de bara care trec prin zona lor de actiune. Nu au buton, deci nu sunt declansate de operator ci sunt tot timpul pornite scanand tot ce intra in raza de actiune. 

De obicei, pot scana in mai multe planuri, sunt robuste si extrem de rapide. Daca cititoarele mobile de coduri de bare folosesc o raza de lumina acestea fixe folosesc mai multe raze pentru a acoperi orice pozitie a codului de bara si in mai multe planuri. Pot fi incorporate in cantare sau nu. 

Se folosesc de obicei in supermarketuri la casele de marcat si in sistemele automate de scanare colete, gen benzi transportoare dar si in facilitati de productie. 

Cititoare de cod de bara portabile profesionale 

Sunt acele cititoare de coduri de bara portabile care au tastaura si ecrancele mai noi modele avand doar cu eran tactil precum telefoanele mobile. Ele comunica cu serverul prin wireless avand sistem de operare. 

Astfel de cititoare de coduri de bare sunt folosite in locurile unde e necesara mobilitate: 

  • depozite;
  • facilitati de productie, 
  • firme de curierat etc. Ele au baterii incorporate si wireless sau comunicatii pe 3G sau 4G. 

Cititoare de cod de bara portabile pentru eficienta mare 

Nu stiu daca se numesc chiar asa, dar asa le-am denumit eu pentru ca permit ca operatorul sa aiba eficienta maxima. El poate folosi ambele maini pentru manipulare colete, scanarea facandu-se farte usor prin apasare unui buton lateral. 

Ele vin sa compenseze pierderea de eficienta care vine odata cu utilizarea cititoarelor de mai sus la care operatorul trebuia sa foloseasca o mana pentru a le utiliza. 

Astfel de cititoare de coduri de bara permit operatorului sa aiba ambele maini libere in permanenta. In felul acesta poate scana si maniula marfa, reducand la maxim timpii morti. 

Cele mai recente cititoare de coduri de bara arata ca un telefon mobil. Au aceleasi performante si chiar folosesc ca sistem de operare Android ceea ce le face usor de acceptat de catre operatori. Acest lucru se intampla deoarece utilizatorii sunt deja familiarizati cu ele si cu modul de operare al sistemului Android din utilizarea telefoanelor mobile smart. 

Daca aveti nevoie de alegerea corecta a unui cititor ma puteti contacta si va aajut cu mare placere. Trebuie sa retineti ca astfel de dispozitive se folosesc impreuna cu softuri specializate. Astfel de softuri, sau programe de gestiune, se numesc WMS si ERP. 

Deci, alinierea la viitor nu este chiar atat de complicata daca apelam la un software sau o solutie care sa ne ajute in integrarea cat mai rapida si cu costuri cat mai reduse la aceasta. Daca va doriti o astfel de afacere, puteti sa ne contactati telefonic sau pe mail si impreuna, vom gasi solutia cea mai eficienta afacerii dumneavoastra! Pentru mai multe informatii, intrebari, nelamuriri, va stam la dispozitie atat prin intermediul functiei de chat de pe site, cat si telefonic sau la sediul nostru.

Activ