Web
Analytics

Cum folosim un sistem ERP in managementul Supply Chain

Home/CRM, ERP, News, SoftONE, WinMENTOR/Cum folosim un sistem ERP in managementul Supply Chain

Avand in vedere ca marile sisteme ERP sustin operatiile de afaceri cheie ale unei companii, nerealizarea obiectivelor unui proiect ERP poate avea un impact devastator asupra profiturilor, eficacitatii si avansarii oricarei strategii de afaceri. 

Suntem departe de timpurile in care companiile erau nevoite sa suporte proiecte de implementare indelungate, cu seturi de software monolitice si costuri ridicate ale proiectelor, cu intreruperi ale afacerii si cu frustrari ale departamentului IT. Managerii doresc din ce in ce mai mult ca noua lor solutie ERP sa fie implementata rapid, pentru a atenua costurile si pentru a majora timpul utilizarii acesteia. 

Companiile de productie inteleg acum cat de importanta este viteza de implementare pentru a sustine capacitatea de a minimiza costurile si riscurile pentru companie. 

Providerii ERP de noua generatie ofera sisteme mai adaptive si mai putin complexe, care permit clientilor sa adapteze rapid software-ul la activitatea proprie si sa fie adecvat atunci cand este momentul pentru upgrade. Punea rapida in functiune a unui sistem permite economisirea banilor: viteza este acum un element cheie in orice decizie strategica de afaceri. 

Sistemele ERP au parcurs un drum lung de cand au aparut la inceputul anilor 1960. In sectorul industrial, acestea au fost initial numite Inventory Management & Control, referindu-se la procesele utilizate pentru mentinerea nivelului adecvat al stocurilor in gestiune. 

In prezent, sistemele ERP integreaza procesele cheie de afaceri ale unei companii si au aplicatii de anvergura in multe sectoare pentru a simplifica procesele, a imbunatati rezultatele si a creste profiturile afacerii. 

In plus, sistemele ERP se dovedesc a fi o resursa valoroasa in Supply Chain Management (SCM), datorita capacitatii lor de a integra date si procese in cadrul unei companii. Integrarea unui sistem ERP cu un SCM, ofera companiilor de productie si distributie capacitatea de a obtine o vizibilitate mai mare in toate operatiunile, crescand in acelasi timp viteza, eficienta si satisfactia generala a clientilor. 

Utilizarea sistemelor ERP in Supply Chain Management 

Supply Chain Management (SCM) se refera la setul de procese si instrumente adoptate de producatori, distribuitori si angajati din Supply Chain pentru a prevedea, planifica, executa si monitoriza fiecare aspect al lantului de aprovizionare. Un SCM eficient se reflecta in capacitatea unei companii de a: 

  • gestiona eficient fluxul de marfuri si de materiale de-a lungul lantului lor de aprovizionare 
  • ajusta productia in functie de cerere si oferta 
  • livra produse de inalta calitate la locul potrivit, in momentul potrivit

In ultimii ani, lanturile de aprovizionare au devenit mai complexe si mai globale. Acest lucru a determinat companiile din sectorul industrial sa integreze sistemul ERP in sistemele lor SCM, imbunatatindu-le astfel cu mai multe informatii si date utilizabile. 

Iata cateva moduri prin care sistemele ERP pot fi utilizate pentru a imbunatati procesele de gestionare a Supply Chain. 

  1. Serviciu clienti

Solutiile ERP integrate au potentialul de a transforma capacitatea unei organizatii de a oferi clientilor servicii de inalta calitate.

In general, o mai buna gestionare a lantului de aprovizionare duce la obtinerea mai rapida a produselor de calitate superioara. Rationalizarea traseului unui produs de la furnizor la cumparator ajuta si la reducerea intreruperilor, ceea ce inseamna ca ordinele sunt executate la timp, consolidandincredereaclientilor, ducand astfel la continuitatea ordinelor. 

Prin imbunatatirea eficientei si acuratetei Supply Chain, tehnologia ERP faciliteaza, de asemenea, o mai mare flexibilitate si personalizare in timpul procesului de productie, inclusiv in obtinerea de produse la comanda. 

  1. Eficienta

Sistemul ERP colecteaza toate datele unei companii intr-o baza de date centralizata, permitand luarea de decizii informate si inteligente si evidentierea zonelor, de-a lungul lantului de aprovizionare, care opereaza in mod ineficient, cum ar fi risipa de spatiu in depozit sau blocajele din productie. Acest lucru poate duce la o reducere semnificativa a costurilor zilnice de exploatare ale unei companii. 

  1. Risc

Cererea de sisteme ERP a crescut constant in ultimii ani, dar impactul global al COVID19 a accelerat si mai mult aceasta tendinta. Cercetarile intreprinse de sectorul industrial in ce privesc software-urile ERP au crescut vertiginos  fata de primul trimestru al acestui an. 

In fata incertitudinilor si a greutatilor enorme cauzate de pandemia de coronavirus, intreprinderile sunt mult mai constiente de cat de important este sa imbunatateasca transparenta lantului de aprovizionare si sa puna in aplicare o planificare mai eficienta a resurselor. Sistemele ERP pot ajuta companiile sa atenueze efectele evenimentelor devastatoare si neasteptate, cum ar fi cele cauzate de o pandemie. 

  1. Gestionarea stocurilor

Gestionarea stocurilor este una dintre preocuparile majore ale companiilor. O eroare de calcul ar putea perturba intregul lant de aprovizionare, provocand intarzieri, clienti nemultumiti si blocaje in productie. Pe de alta parte, acumularea stocurilor in exces duce la o risipa de spatiu in depozit si la acumularea de costuri inutile. 

Solutiile ERP suporta previziuni mai precise permitand producatorilor sa gestioneze mai bine oferta si cererea si sa optimizeze propriul inventar. De exemplu, operatorii lantului de aprovizionare vor fi informati cu exactitate si in timp real cu privire la resursele pe care le consuma linia lor de productie. 

  1. Monitorizarea productieisi a expeditiei

Sistemele ERP inregistreaza si urmaresc in mod eficient fiecare faza din procesul de productie si de expeditie. 

Inregistrarile masinilor si a manoperei utilizate in timpul productiei sunt actualizate in timp real. Documentele de transport sunt, de asemenea, inregistrate prin sistemul ERP, care elimina erorile manuale si faciliteaza urmarirea comenzilor si livrarilor de catre angajati. De exemplu, dupa livrarea comenzii, software-ul poate genera si trimite automat o factura.

Software-ul poate determina, de asemenea, metoda de ambalare cea mai adecvata si poate specifica criteriile pentru controlul calitatii. 

Cu un acces mai mare si mai bun la productia in timp real, la datele financiare, la lantul de aprovizionare si la alte multe date, producatorii si partenerii lor de afaceri sunt mai bine pozitionati pentru a furniza produse inovatoare, pentru a gestiona procesele de productie critice si pentru a furniza o experienta pozitiva clientilor proprii. 

Daca ati citit acest articol si considerati ca sunteti interesat de implementarea unui sistem ERP, ne puteti contacta si impreuna cu echipa noastra, veti gasi raspunsurile si solutia cea mai adecvata afacerii dumneavoastra! 

Deci, alinierea la viitor nu este chiar atat de complicata daca apelam la un software sau o solutie care sa ne ajute in integrarea cat mai rapida si cu costuri cat mai reduse la aceasta. Daca va doriti o astfel de afacere, puteti sa ne contactati telefonic sau pe mail si impreuna, vom gasi solutia cea mai eficienta afacerii dumneavoastra! Pentru mai multe informatii, intrebari, nelamuriri, va stam la dispozitie atat prin intermediul functiei de chat de pe site, cat si telefonic sau la sediul nostru.

Activ