Web
Analytics

Cum ne ajuta un ERP sa avem control eficient in cash flow?

Home/WinMENTOR/Cum ne ajuta un ERP sa avem control eficient in cash flow?

Conceptul si tipuri de cash flow

Cash flow -ul  cunoscut si ca flux de trezorerie / flux de disponibilitati / flux de numerar, reprezinta diferenta dintre intrarile si iesirile de numerar efectuate de o companie,  pe parcursul unei perioade de timp si reprezinta  unul dintre cele mai importante instrumente de analiza folosite de catre manageri si antreprenori in fundamentarea unor decizii de investitii. Cash-flow-ul , se analizeaza in general pe elementele componente: cash flow operational (din exploatare), cash-flow de investitii si cash-flow financiar.

Profitul arata daca activitatea economica este rentabila iar cash flow-ul semnifica daca agentul economic isi poate sustine mai departe activitatea din punct de vedere al lichiditatilor. Exista cazuri in care agenti economici au dat faliment desi erau pe profit, intrucat situatia cash-flow-ului era negativa. Degeaba existau disponibilitati virtuale, posibile, dar nu reale, acestea preconizandu-se a se incasa dupa o perioada indelungata de timp.

Cum ne ajuta un ERP sa avem control eficient in  cash flow?

Implementarea unui sistem ERP care vine sa monitorizeze fluxul de numerar, ofera de fapt managerilor ordinea si fiabilitatea necesara pentru a administra firma din punct de vedere financiar, impecabil.  Stim cu totii ca daca nu utilizam un sistem ERP, va fi extrem de dificil sa urmarim fluxul financiar fara sa avem erori, deoarece fara ERP, presupune sa realizam manual toate actualizarile zilnice, saptamanale, lunare, iar riscul de a avea informatii eronate este mare. Sistemul ERP functioneaza, in cazul cash-flow-ului, ca un agregator de informatii, ce ofera managerilor in timp real,raspunsurile la toate intrebarile despre banii firmei: de unde vin si unde trebuie sa se duca, despre profit, etc

Practic, un ERP ne ajuta sa obtinem control asupra cash flow-ului prin integrarea datelor intr-un singur loc, introducerea o singura data a datelor, fara ca acestea sa se dubleze, managementul stocurilor, gestionarea vanzarilor, proactivitate in incasari prin identificarea la timp a clientilor care nu platesc la timp.

ERP este un sistem pe care oricum l-am lua sau privi, nu face altceva decat ne imbunatateste fluxul de numerar in orice domeniu de afacere si o duce catre un alt nivel pe piata, oferindu-ne instrumentele necesare si potrivite pentru managementul financiar-contabil al companiei.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *