Web
Analytics

De ce este integrarea ERP EDI atat de importanta pentru succesul intr-o companie de productie?

Home/General/De ce este integrarea ERP EDI atat de importanta pentru succesul intr-o companie de productie?

Un lant de aprovizionare necesita o comunicare deschisa, prompta si rapida intre parteneri. Timp de decenii, cel mai popular sistem tehnologic pentru gestionarea acestei interactiuni a transferurilor si platilor a fost Electronic Data Interchange sau EDI. Integrarea ERP EDI este standardul industrial pentru schimbul de date intre vanzatori si clienti prin automatizarea comunicatiilor. EDI este larg raspandita in industriile care opereaza la volum mare, cum ar fi fabricile de automobile, fabricile, farmaciile, companiile cu amanuntul.

De ce integrarea ERP EDI?

Automatizarea EDI reduce dependenta de procesele manuale imperfecte care implica apeluri telefonice, facturi pe hartie, faxuri si e-mailuri. Rezultatul este o perioada de repornire mai rapida, mai putine greseli si o mai mare eficienta in ceea ce priveste personalul. EDI reduce costurile de manipulare pentru organizarea, sortarea si distribuirea documentelor de hartie prin stocarea si manipularea datelor in format electronic. Beneficiile comunicarii electronice includ eliminarea introducerii datelor manuale, reducerea erorilor de expediere si facturare si cresterea vitezei prin care partenerii primesc si introduc datele in sistemele interne de management al intreprinderii.

Versiunile anterioare ale EDI erau simple si deconectate de la alte software-uri ale intreprinderii. In integrarea ERP EDI a acestei perioade a vitezei tehnologice, protocoalele pun in aplicare cele mai bune practici si datele sunt infasurate in tehnologii moderne precum ERP. In plus, complexitatea structurilor si formatelor de date poate fi mascata de intermediarii de schimb de date care standardizeaza implementarile EDI in cadrul companiilor.

In trecut, daca am fi vrut sa realizam o implementare EDI acest proces ar fi necesitat cu siguranta sute sau mii de ore de lucru pentru a putea cartografia un camp de date individuale, insa  astazi exista instrumente si procese care fac acest proces fara probleme si usor. Sistemele EDI rezultate furnizeaza comunicari inestimabile pentru lantul de aprovizionare pentru multe dintre cele mai mari companii din lume.

Cum este EDI diferit de un API?

Pentru cei care compara EDI cu un API, principiul important este ca EDI este un sistem de schimb de date care este personalizat prin design, ceea ce faciliteaza si permite fiecarei companii sa-si implementeze propriile variatii. Asta inseamna ca in timp ce un format de date citit de oameni, va fi oarecum mai usor de implementat, decat un proces similar de mapare a formatului de date care  va trebui efectuat in timpul setarii sistemului. Pentru furnizorii cu experienta in integrarea EDI, cu siguranta nu exista o mare diferenta in timpul de implementare intre o interfata primitoare si deosebita si un document oarecare, atata timp cat exista o documentatie si un suport clar pentru protocoalele bidirectionale, cum sunt de exemplu, confirmarile de primire ale sistemului.

EDI este recunoscut ca procesul cel mai economic din punctul d evedere al costului, pentru companiile care gestioneaza in prezent canalele lor de comunicare in lantul de aprovizionare. Alte beneficii pentru companiile mai mici includ deschiderea oportunitatilor de a lucra cu mari parteneri nationali, dintre care multi mandateaza o implementare specifica a EDI in locul comunicarii umane prin e-mail, posta sau telefon.

Dat fiind ca tehnologia ERP a devenit o legatura critica intre companiile de productie, transport si companii de retail, nevoia de comunicare fara probleme a datelor prin EDI a crescut. Solutiile software cum ar fi WinMENTOR ERP au umplut acest gol prin implementarea unor interfete EDI robuste de backend cu unelte de administrare si administrare front-end. Cu software-ul ERP modern, implementarea EDI a devenit oarecum floare la ureche, fiind deosebit de usoara.

Ce ofera solutia EDI promovata de noi?

EDI este un modul ERP care ofera cartografiere de date intre fisiere EDI si tranzactii care apar in sistemul nostru. Indiferent de tehnologiile si formatele de fisiere EDI, software-ul EDI preia complexitatea, astfel incat diversele implementari EDI ale companiei pot fi unificate, acest lucru fiind deosebit de important. Campurile de date din fisierul EDI vor fi asociate cu campurile de date din consola ERP.

Pentru companiile care incep cu solutia ERP oferita de Scribsoftware, configurarea sistemului EDI poate fi realizata impreuna cu alte activitati. In timp ce configurarea initiala poate necesita consultarea cu expertii, gestionarea continua a sistemului poate fi efectuata de catre oricine.

Sincronizarea datelor cu EDI

Odata ce EDI este integrat cu ERP, persoanele din doua companii diferite pot vedea aceleasi date sincronizate intre companii, acest lucru insemnand profitabilitate sub mai multe aspecte, dat fiind ca deja se raporteaza la mai multe departamente implicate. Sistemele ERP respective pot afisa informatiile care ar fi fost continute odata in documentele de hartie utilizate in trecut. De exemplu, o comanda de expediere pe hartie ar informa un depozit pentru a expedia produsul unui comerciant cu amanuntul. Acum, in fiecare sistem ERP, un angajat poate vizualiza aceleasi date cu adresa de destinatie, adresa de facturare si lista numerelor de produse cu cantitați.

Fie pentru companiile care proceseaza cateva sute de comenzi, fie pentru milioane de comenzi, utilizarea EDI poate duce la economii de costuri semnificative. Comunicarea manuala despre facturi si transporturi necesita adesea o suma substantiala a timpului pe care il alocam birocratiei interne, iar automatizarea comunicatiilor cu partenerii de tranzactionare conduce la perioade mai rapide de reactie, mai puține erori si la raportarea mai buna.

Beneficii ale utilizarii EDI

Procesul de schimb de informatii si documente in format electronic are avantaje evidente la nivel de costuri prin eliminarea hartiilor, a timpilor de lucru necesari si a erorilor cauzate de manipularea documentelor. Tranzactiile de tip EDI intre companii sunt mult mai rapide si mai sigure decat transferul clasic al documentelor de hartie. Viteza acestor tranzactii se reflecta in rotatia mai rapida a stocurilor, o utilizare eficienta a spatiilor de depozitare si intr-o crestere a calitatii relatiei cu clientii.

Beneficiile integrarii sistemului ERP cu platformele de EDI sunt resimtite de catre toti partenerii comerciali implicati in schimb. Ele sunt evidente prin cresterea performantelor in raportare, economii substantiale de timp, reduceri importante de costuri, acuratete in preluarea comenzilor si managementul documentelor sau flexibilitatea extinsa in schimbul de informatii in timp real.

Avantajele tehnologiei EDI:

  • Automatizarea proceselor si fluxurilor de informatie cu partenerii
  • Eliminarea erorilor cauzate de manipularea documentelor
  • Realizarea de economii substantiale de timp
  • Comunicarea mai rapida cu partenerii

Cand utilizam EDI:

  • Reduci considerabil costurile operationale specifice
  • Obtii o rotatie mai rapida a stocurilor
  • Utilizezi mai eficient spatiile de depozitare
  • Cresti calitatea relatiei cu clientii