Web
Analytics

Modificari legislative care intra în vigoare începând cu data de 01.07.2014

Home/Fiscale, News/Modificari legislative care intra în vigoare începând cu data de 01.07.2014

Incepand cu 1 iulie 2014 intra in vigoaree prevederile Hotararii Guvernului nr. 871/2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013.

Conform art. 2 al acetei hotarari, incepand incepand cu data de 1 iulie 2014, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna in anul 2014, reprezentand 5,357 lei/ora.
Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 1.
Ca urmare a modificarii salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata incepand cu data de 01 iulie va creste si cuantumul remuneratiei brute orare pentru zilieri. Sa nu uitam ca incepand cu 17.06.2014 Legea 18/2014 privind activitatea zilierilor a fost modificata, in sensul ca remunerata bruta orara stabilita de parti nu poate fi mai mica decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Tot incepand cu 01.07.2014 intra in vigoare si OUG nr. 19/2014 privind modificarea Codului fiscal care prevede ca profitul reinvestit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice noi va fi scutit de impozit, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2016 inclusiv.
Conform actului normativ, echipamentele tehnologice pentru care nu se va platit impozitul pe profit vor fi masinile, utilajele si instalatiile de lucru prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, folosite in scopul desfasurarii activitatii. Sunt considerate echipamentele noi echipamentele care:
● nu au fost utilizate anterior datei achizitiei/punerii in functiune;
● au durata normala de functionare/durata de utilizare economica integral neconsumata, la data achizitiei/punerii in functiune.
Scutirea de impozit se va aplica asupra profitului contabil brut inregistrat incepand cu 1 iulie 2014 si investit in echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru produse sau achizitionate dupa data de 1 iulie 2014.
De asemenea, aceasta scutire se va calcula trimestrial sau anual, dupa caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, va fi repartizata la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate, pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil brut inregistrat.

Atasat gasiti si textul ordonantei OUG nr. 19/2014 privind modificarea Codului fiscal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *