Web
Analytics

Optimizarea depozitului printr-un sistem ERP integrat cu WMS

Home/CRM, ERP, News, SoftONE, WinMENTOR/Optimizarea depozitului printr-un sistem ERP integrat cu WMS

Deoarece lumea este intr-o continua miscare, logistica a devenit o piesa importanta in jurul careia se misca aproape orice fel de afacere oricat de mica sau mare ar fi ea. De aceea, ca sa putem vorbi de o afacere profitabila, trebuie sa stim sa ne optimizam timpii, munca, afacerea si depozitul! 

In general, pentru o firma de import si distributie in totalul costurilor efective, ponderea cea mai mare revine cheltuielilor aferente activitatilor de natura logistica. Prin urmare, eforturile de eficientizare a activitatii sunt canalizate in primul rand catre rentabilizarea operatiunilor logistice. Iata cateva alternative pentru optimizarea costurilor logistice. 

Care ar fi cateva alternative pentru a ne optimiza costurile in logistica: 

Dezvoltarea parcului logistic 

  • in vederea oferirii de servicii specializate catre exterior. Se creeaza operatorul logistic necesar profilului de distributie existent. 

Optimizarea utilizariiparcului logistic existent 

  • activitate care presupune reorganizarea intregii companii, din etapa de aprovizionare, pana la depozitare si transport. 

Astfel, dupa ce am facut doar cativa pasi, putem vedea deja la partea de logistica o imbunatatire, deoarece avem acces mai rapid la informatii privitoare la pret, la situatia stocurilor si de asemenea, putem aproxima data de livrare in functie de informatiile pe care sistemul ERP le furnizeaza. Accesul mai usor la date a simplificat fluxurile de lucru interne si ne-a ajutat sa eficientizam relatia cu clientii 

In ceea ce priveste cea de-a treia varianta, este vorba de reorganizarea depozitelor (marfa si personal), administrarea eficienta a parcului auto, fluidizarea procesului de aprovizionare si redistributiei marfurilor intre depozite, crearea unor proceduri eficiente de lucru in vederea organizarii preluarii comenzilor de clienti si a urmaririi stadiului livrarilor acestora. Practic, pentru a eficientiza costurile logistice, este necesara o operatiune complexa la nivelul intregii companii. 

Acesta operatiune implica in mare masura existenta unui sistem informatic ERP, precum WinMentor, capabil sa automatizeze fluxurile de lucru si sa urmareasca costurile operationale. In ceea ce priveste urmarirea costurilor, un modul avansat de controlling, integrat cu modulele financiar contabile si operationale ale sistemului ERP reprezinta instrumentul de lucru si analiza strict necesar in vederea atingerii obiectivului stabilit mai sus. Acest modul trebuie dublat in cazul de fata de un modul de administrare a parcului auto si de un sistem de Warehouse Management (WMS). 

Ce este de fapt un program de gestiune ERP ? 

O aplicatie ERP (Enterprise Resource Planning) reprezinta o infrastructura software ce ofera suport de gestiune si coordonare a diferitelor structuri, procese si fluxuri din companie, pentru realizarea obiectivelor de afaceri. 

Mai exact, un ERP reprezinta o imbinare a practicilor de management al afacerilor cu tehnologia informatiilor, prin care procesele de afaceri ale unei companii sunt integrate in cadrul sistemului informatic, in vederea atingerii unor obiective de business specifice. 

Avem propriul depozit. Cum scadem costurile? 

  • Implementareaunui sistem WMS care sa automatizeze toate operatiunile din depozit. 
  • Cresterea acuratetii aprovizionarii prin planificarea optima a intregului proces. 
  • Managementul parcului auto cu ajutorul functiilor din programul ERP  

Ce este de fapt un WMS? 

Aplicațiile de tip WMS (Warehouse Management System) reprezintă soluții software specializate pentru îmbunătățirea gestiunii stocurilor și a managementului depozitelor.

Un sistem de tip warehouse management system este o componentă esențială a lanțului de aprovizionare, care are rolul de a monitoriza și controla mișcarea stocurilor de marfă în cadrul depozitelor. 

Altfel spus, un soft WMS oferă suport pentru activitățile de zi cu zi care au loc într-un depozit prin utilizarea unui sistem centralizat cu ajutorul căruia diferite operațiuni din depozit sunt administrate prin folosirea terminalelor mobile care oferă posibilitatea scanării codurilor de bare de pe produse sau loturi de produse. 

Un program de gestiune WMS este compusă atât din componenta software, cât și din elemente hardware precum: servere, dispozitive mobile pentru scanarea codurilor de bare, cântare sau imprimante. 

Integrarea unui WMS cu sistemul ERP reprezintă o soluție completă și recomandată pentru că acoperă toate activitățile din cadrul unei firme, de la preluarea comenzilor comenzilor de la clienți până la selectarea și livrarea mărfurilor din depozit pentru onorarea acesto comenzi. 

Cativa pasi importanti ai automatizarii depozitelor:  

ERP integrat cu WMS 

In domeniul automatizarii depozitelor, cazul ideal este acela al “depozitelor digitale”, complet automatizate. 

Pentru realizarea acestui tip de depozit, este necesara o investitie initiala substantiala in soft si echipamente. In cazul in care compania nu este pregatita pentru un astel de cost, exista calea de mijloc a implementarii unui sistem de WM (Warehouse Management) capabil sa aduca reduceri semnificative de costuri. 

Un prim pas poate fi facut prin alegerea unei variante care este pe baza de tiparire note de colectare si depozitare. Acest tip de sistem organizeaza depozitarea automata a marfii in depozit, regasirea eficienta a acesteia in momentul pregatirii unei comenzi si poate aduce beneficii importante, in conditiile unei investitii minime.  

Dupa realizarea acestui prim pas in organizarea depozitului si dupa evaluarea beneficiilor curente si a potentialului progres, se poate trece la implementarea unui sistem mobil integrat, care sa aiba si functionalitati extinse de control asupra calitatii operatiunilor prestate. Gradul de automatizare poate fi crescut in timp, pe masura maturizarii proceselor logistice si a disponibilizarii resurselor investitionale. 

Avantajele oferite de WMS integrat cu ERP 

Avand in vedere faptul ca in general gradul de rotatie a fortei de munca aferente operarii unui depozit este ridicat, integrarea solutiei ERP cu un sistem eficient de Warehouse Management (WM) va permite: 

  • Reducerea majora a timpului de integrare a personalului nou angajat. 
  • Reducerea impactului rotatiei de personal asupra proceselor logistice. 
  • Reduceri de costuri un nou angajat devenind operational chiar din prima ora de lucru. 

Aprovizionare si costuri logistice 

O reducere de costuri logistice poate proveni si dintr-un proces de aprovizionare acurat. O supraincarcare cu marfa genereaza costuri suplimentare de depozitare si manipulare, iar o lipsa de stoc genereaza livrarea de comenzi incomplete, deci o diminuare a eficientei livrarilor. 

Managementul parcului auto are doua componente: administrarea costurilor de operare a flotei si eficientizarea utilizarii acesteia. Prima parte se divide la randul ei intr-o sectiune de analiza si previzune a costurilor si a activitatilor desfasurate si intr-o sectiune proactiva de atentionare asupra activitatilor planificate sau recurente. Informatiile utlizate sunt specializate, specifice unui administrator de flota auto: accidente, revizii, consumuri, amenzi, foi de parcurs etc. 

A doua componenta implica integrarea cu alte module ca surse de date: comenzi clienti, caracteristici articole, soferi, rute de livrare, divizii etc. Integrarea implica evident un proces desfasurat de catre mai multe departamente, cu reguli si responsabilitati clare. O buna implementare a unei astfel de integrari tine atat de calitatea sistemului informatic, cat si de maturitatea organizatiei. 

Deci, alinierea la viitor nu este chiar atat de complicata daca apelam la un software sau o solutie care sa ne ajute in integrarea cat mai rapida si cu costuri cat mai reduse la aceasta. Daca va doriti o astfel de afacere, puteti sa ne contactati telefonic sau pe mail si impreuna, vom gasi solutia cea mai eficienta afacerii dumneavoastra! Pentru mai multe informatii, intrebari, nelamuriri, va stam la dispozitie atat prin intermediul functiei de chat de pe site, cat si telefonic sau la sediul nostru.

Activ