Web
Analytics

Picking-ul clasic V.S. Picking-ul WMS

Home/CRM, ERP, News, SoftONE, WinMENTOR/Picking-ul clasic V.S. Picking-ul WMS

Operatiunea de picking se traduce in limba romana din limba engleza ca si culegere, adica culegere de produse. Cu toate astea in logistica este impamantenit termenul de picking si nu termenul de culegere. De aceea in limbaj comun o sa auziti mai mult acest termen decat cel romanesc. 

Culegerea presupune ca pickerul (omul care face operatiunea de picking se cheama picker) sa mearga si sa culeaga produsele de pe comanda. Pentru asta se delaseaza la locatia lor din depozit. De acolo ia  cantiatea  de produscare scrie pe comanda. La finaliarea operatiunii de picking le aduce intr-o zona speciala unde vor astepta alte operatiuni (verificare si incarcare). 

Tehnologia evolueaza si patrunde si in logistica, in articolul asta am sa va ofer cateva puncte de reflexie pentru picking clasic sau picking cu un program ca si NeoINVENT WMS (asistat) 

Ce e acela picking clasic si ce e acela picking asistat 

Picking clasic il consider pe acela facut de un om cu o foaie de hartie in mana sau cel facut cu WMS. Si cel cu WMS poate fi considerat picking asistat, dar eu o sa ma refer la cel asistat facut cu roboti sau masini speciale de picking. 

Pickingul clasic e cel in care un om ia o foaie de hartie cu cprodusele si cantitatile si pleaca in depozit sa culoeaga acele produse. Chiar daca suntem in 2019 sunt multe companii care lucreaza asa in acest moment. Cred ca sunt mai multe decat cele cu WMS. Varianta urmatoare este inlocuirea hartiei cu scanerul si pickuirea prin NeoINVENT WMS. Astea ar fi variantele clasice sa le zicem. 

Trebuie sa retii ca pickingul cu WMS ia mai mult timp decat pickingul clasic cu foaia de hartie. Asta daca ne referim la o singura operatie de picking si. nu la o succesiune de operatii. 

Pickingul asistat este cel in care se folosesc roboti de picking, conveioare etc. 

Cateva avantaje si dezavantaje 

In cazul pickingului clasic si cu WMS pickerul se duce, de obicei la locatia produsului. Asta inseamna deplasare, oboseala si posibiliatte a de a gresi. Aceasta posibilitate de a gresi e mai redusa in cazul NeoINVENT WMS. 

De obicei in cazul pickingului asistat produsele vin la piicker. Ele sunt aduse prin diverse sisteme: conveioare, masini care sunt alimentate inainte cu tavi rotative sau deplasabile pe inaltime, roboti care ridica unn intreg raft si il aduc etc. Avantajul este ca pickerul e mai odihnit datorita faptului ca vin produsele la el, si, teoretic ar trebui sa fie mai eficient, adica sa pickuiasca mai multe produse in acelasi interval de timp. Asta se intampla datorita faptului ca el nu se mai deplaseaza ci, de obicei, vin produsele la el. 

Dezavantajul este ca acele produse trebuiesc puse pe rafturle de picking transportate de robot, pe conveior, in masina cu tavi etc. Cu toate ca o sa creasca eficienta pickerului, procesul de punere al produselor o sa mareasca timpul total de procesare. Asta daca produsele nu vin asa direct de la producator. La producator cineva trebuie sa le aranjeze in cutiile de picking, pe rafturile speciale etc. De asemenea trebuie sa le eticheteze, iar asta inseamna costuri suplimentare pentru ei. 

Costuri 

Chiar daca tu nu vei mai avea acele costuri in depozit si teoretic iti creste eficienta acele costuri se vor regasi in pretul produselor care vin de la furnizor. Asta inseamna o marire de costuri a produsului. E recomandat ca adoptarea unor astfel de solutii sa se faca cu ajutorul calculelor pe toata linia de supply chain si sa se vada daca adoptarea unor astfel de solutii chiar imbunatateste performanta procesului si performanta financiara. 

Deci, alinierea la viitor nu este chiar atat de complicata daca apelam la un software sau o solutie care sa ne ajute in integrarea cat mai rapida si cu costuri cat mai reduse la aceasta. Daca va doriti o astfel de afacere, puteti sa ne contactati telefonic sau pe mail si impreuna, vom gasi solutia cea mai eficienta afacerii dumneavoastra! Pentru mai multe informatii, intrebari, nelamuriri, va stam la dispozitie atat prin intermediul functiei de chat de pe site, cat si telefonic sau la sediul nostru.

Activ