Web
Analytics

Sistemele informaționale contabile, ce sunt ele și impactul tehnologiei informaționale asupra sistemului contabil

Home/Uncategorized/Sistemele informaționale contabile, ce sunt ele și impactul tehnologiei informaționale asupra sistemului contabil

Avalanșa informațională la care suntem astăzi martori nu ocolește sistemul informațional contabil al întreprinderii moderne. Acesta este motivul pentru care trebuie văzute sau revăzute tendințele în planul tehnologiilor informaționale și de comunicații, influențele asupra profesiei contabile și asupra sistemului informațional contabil, precum și viitorul profesiei într-o societate global informațională.

Contabilitatea “nu este un scop în sine”. Ea reprezintă un sistem informațional care cuantifică, prelucrează și comunică (transmite) informații financiare despre o entitate economică identificabilă. Sistemul informational managerial este format din mai multe subsisteme interconectate care oferă informațiile necesare pentru funcționarea unei societăți.

Sistemul informațional contabil este cel mai important, deoarece joacă rolul principal în direcționarea fluxului de date economice către toate compartimentele unei intreprinderi și către terții interesați din afara intreprinderii.

Software-ul contabil este un instrument pentru înregistrarea și procesarea tranzacțiilor contabile și a evenimentelor din cadrul entității și cuprinde diferite module funcționale, cum ar fi modulul dedicat calculul si evidenței salariaților, trezoreria (casă, bancă, etc), fișe de cont, balanțele de verificare sau modulele de raportare financiară.

Modulele software de contabilitate pot fi livrate în mod independent și adaptate la necesitățile companiei, pot fi special create pentru o anumită nișă sau personalizate 100% nevoilor unei companii. Sistemele software de contabilitate pot fi la cheie sau de tip vendor. Spre deosebire de sistemele construite la comandă, cele la cheie sunt instrumente software finalizate și testate, gata de punere în aplicare într-o companie. Printre astfel de sisteme se regăsesc Oracle, SAP și WinMENTOR.

Sistemul informațional contabil poate fi utilizat pentru a conecta toate departamentele companiei și a comunica mai bine cu partenerii de afaceri. Acesta reduce volumul informațiilor redundante și poate prelucra atât datele financiare, cât și pe cele nefinanciare. Canalele de comunicare furnizate de sistemul informațional contabil pot difuza și transmite informația într-un mod mai eficient și pot oferi informații financiare oportune și mai precise.

Impactul tehnologiei informaționale asupra sistemului contabil

Tehnologia informației schimbă modul în care companiile își desfășoară activitatea de business în aspectele ei esențiale, legate de structură, obiective, strategii și resurse umane. Datorită avantajelor competitive, aceasta este utilizată pe scară largă în toate mediile de afaceri. Ea oferă noi funcții și instrumente pentru procedurile contabile, determinând schimbări pozitive la nivelul profesiei contabile. Avantajele prelucrării datelor financiar-contabile cu ajutorul computerelor sunt accesarea rapidă a conturilor corespunzătoare, reprezentarea detaliată a informațiilor financiare, care pot fi ușor tipărite sau transmise online în orice moment, precum și o mai bună detectare a erorilor și un control mai eficient al informațiilor.

Tehnologia informației le permite firmelor de contabilitate să intre pe noi piețe și să aibă legături mai bune cu clienții actuali și cu cei potențiali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *