Web
Analytics

Info Securitate

Info Securitate

Securitatea sistemelor, a datelor, a aplicațiilor dintr-o firmă, trebuie să fie o peocupare continuă a managementului acesteia, deorece în lumea virtuală există posibilitatea ca anumite persoane/sisteme să se conecteze din exteriorul organizației și să fure date foarte valoroase pentru organizația d-voastră. Mai mult, neavând echipamente și soluții de securitate adecvate în firmă, pentru detectarea acestui tip de intruziune în sistemul informatic, există posibilitatea ca acest fapt să se întâmple pe o perioadă îndelungată de timp. Trebuie avute în vedere aspecte ce țin de:

  • securitatea datelor prin implementarea  diverselor soluții de criptare a datelor și acces securizat la acestea;
  • securitatea sistemelor prin definirea parolelor de acces și luare de măsuri de securizare specifice sistemului de operare utilizat. Windowsul fiind cel mai popular OS (sistem de operare) din mediul de business, vom exemplifica câteva recomandări în securizarea sistemului de operare: folosirea curentă a sistemului cu un utilizator care nu are drepturi de administrare pe sistem, dezactivarea utilizatorului ”Guest”, redenumirea utilizatorului „Administrator”, actualizarea permanentă a sistemului de operare cu cele mai noi update-uri puse la dispoziție de către producător;
  • securitatea aplicațiilor prin instalarea de aplicații antivirus și firewall care ajută la detectarea aplicațiilor nedorite (antivirus) și la blocarea comunicațiilor inițializate de acestea (firewall). Un antivirus este o aplicație software care rulează pe un sistem informatic pentru detectarea aplicațiilor nedorite (viruși, viermilor, troienilor, etc) utilizând o bază de date cu semnătura acestora sau urmăresc un anumit comportament specific virușilor, pentru detectrea celor noi. De aceea este foarte important ca o soluție antivirus să fie actualizată, aceasta fiind condiția esențială pentru detectarea celor mai noi amenințări informatice. Un firewall este o aplicație esentențială în obținerea unei securități adecvate în cadrul organizației, datorită faptului că acest tip de aplicație monitorizează și filtrează comunicarea între sistem și exterior, blocând, avertizând asupra traficului considerat a fi suspect, oferind și diverse recomandări. În scopul creșterii securității în firmă, există echipamente special dezvoltate care oferă funcția de firewall în cadrul infrastructurii IT.

Există un număr foarte mare de aplicații, pe piață, care realizează aceste funcții de securitate. Este foarte important de știut faptul că aplicațiile distribuite gratuit de unii producători software, nu oferă protecția ridicată necesară protejării datelor sensibile dintr-o firmă. Aceste aplicații sunt dezvoltate să fie utilizate de către utilizatorii casnici și nu de către organizații. Toți producătorii de software de securitate care oferă soluții gratuite, oferă și soluții a căror utilizare se plătește prin achiziția de licențe și plata unei mentenațe anuale pentru actualizarea aplicației cu ultimele amenințări informațice, detectate în lume.
Un alt factor care trebuie avut în vedere când se achiziționează o soluție de securitate este și gradul de utilizare a resurselor sistemului pe care este instalat (memorie RAM, grad de utilizare a procesorului) cât și procentul de alarme (detecții) false pe care aplicația-l generează.