Web
Analytics

Transformarea digitala presupune un WMS modern

Home/ERP, General, News, Produse, SoftONE, WinMENTOR/Transformarea digitala presupune un WMS modern

program de gestiune

Transformarea digitala

Transformarea digitala necesita noi modele digitale de business pentru companiile care vor sa ramana profitabile si sa isi pastreze pozitia din piata. La fel ca majoritatea industriilor, transportul si logistica se confrunta in prezent cu o serie de schimbari importante, care aduc deopotriva atat riscuri, cat si multe oportunitati: noile tehnologii, modul in care se schimba asteptarile clientilor si noi modele de business. Astfel, companiile de logistica se confrunta cu o era a schimbarilor fara precedent, pe masura ce digitalizarea se impune, iar asteptarile clientilor evolueaza. 

Specialistii in domeniul logistic spun ca in urmatorii cinci ani vom vedea o crestere semnificativa pe segmentul adoptarii solutiilor digitale in acest sector, iar schimbarile vor fi realizate in urma unor investitii majore. In era digitalizarii, industria logistica trebuie sa evalueze posibilitatile si oportunitatile oferite de tehnologie si sa se adapteze la acestea. Estimarile privind cheltuielile cu digitalizarea sunt estimate la nivel mondial la 9,4 miliarde de dolari in urmatorii ani.

Pe masura ce va dezvoltati activitatea, este imperativ sa reganditi modelul de functionare, astfel incat lantul de aprovizionare sa asigure satisfacerea unui volum mai mare de comenzi, iar distributia sa se desfasoare mai rapid. Prin implementarea unor solutii software dedicate industriei de logistica va puteti imbunatati eficienta si beneficia de avantaje competitive, concomitent cu extinderea activitatii.

Pentru o dezvoltare pe termen lung, aveti nevoie de o abordare integrata si de identificarea corecta a pasilor pe care trebuie sa-i parcurgeti in modernizarea si digitalizarea depozitului, precum si de solutiile software care sa va sustina dezvoltarea pe viitor, nu doar pentru momentul prezent. 

Sistemul WMS poate fi de sine statator sau poate fi integrat cu sistemul ERP, reprezentand in acest caz o solutie completa care acopera toate activitatile de la preluarea comenzilor clientilor si emiterea facturilor, pana la incarcarea produselor pentru livrare.

Solutia WMS ofera posibilitatea de a creste nivelul de utilizare a fortei de munca, a spatiului si investitiilor in echipamente, printr-o mai buna coordonare si optimizarea utilizarii resurselor de orice fel. In mod special, sistemele WMS sunt concepute pentru a indeplini cerintele unui intreg lant de aprovizionare, la nivel global, pentru companii de distributie, retail, productie si servicii.

Ce beneficii aduce o solutie WMS?

 • Ajuta la optimizarea stocurilor
 • Creste acuratetea procesului de picking
 • Faciliteaza procesul de inventariere
 • Urmareste trasabilitatea loturilor
 • Reduce semnificativ timpul dedicat manipularii marfurilor
 • Ofera informatii in timp real cu privire la stocul de marfa
 • Contribuie la cresterea productivitatii operatorilor din depozit
 • Scurteaza timpul de integrare a noilor operatori
 • Ofera vizibilitate crescuta asupra tuturor activitatilor desfasurate in depozit
 • Segmentarea fluxurilor de lucru 

Atunci cand se pune problema optimizarii proceselor si fluxurilor de lucru, trebuie de fapt sa raspundeti la intrebarea: „Cum facem clientul sa cumpere de la noi?” Trebuie sa investiti in depozit, sa aveti produsul pe stoc, sa nu aveti erori in inventar si trebuie sa aveti si un pret avantajos. Ca sa puteti face toate aceste lucruri, trebuie sa optimizati toate procesele din depozit – intr-un cuvant, sa lucrati eficient. Cu cat procesele sunt mai simple si mai clare, cu atat puteti face lucrurile mai usor si mai rapid. 

Este necesar sa configurati fluxurile de lucru ideale. Aceasta prima etapa va permite sa identificati punctele in care fluxurile sau personalul se blocheaza de cele mai multe ori, putand astfel sa rafinati strategia referitoare la tehnologie pentru un nivel mai ridicat  de eficienta. Faceti o lista cu toate blocajele cu maxim de detalii (de exemplu, de cati pasi suplimentari sau secunde este nevoie pentru a colecta, ambala sau duce produsele la locul de depozitare).

Optati pentru o solutie WMS de ultima generatie

Scalabilitatea solutiilor si echipamentelor utilizate in depozit sunt elementele cheie pentru asigurarea eficientei activitatii pe masura cresterii cererii. Dotarea depozitului cele mai potrivite solutii este primul pas pentru imbunatatirea productivitatii si eficientei si eliminarea erorilor si intarzierilor costisitoare in livrarea comenzilor.

Personalul din depozite poate tine ritmul cu cresterea volumului de lucru si cerintele de accelerare a operatiunilor, numai daca are la dispozitie tehnologii adecvate. Realizarea de investitii in solutii si servicii de asistenta tehnica adecvate va va permite sa va mentineti costul total de proprietate la un nivel redus, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra profitului. 

Iata in continuare 5 beneficii, pe care o solutie WMS moderna reuseste sa le aduca in orice depozit. 

Trasabilitatea produselor 

Atunci cand ai in depozit o varietate mare de produse, daca nu poti gasi cu usurinta produsele, se pot produce intarzieri la expediere. Cu ajutorul caracteristicii sale de trasabilitate solutia WMS va ajuta sa urmariti traseul parcurs de un produs din momentul receptiei si pana la livrare, indiferent de numarul de operatiuni sau chiar depozite prin care acesta trece.

Picking eficient 

Operatorii de picking efectueaza multe deplasari pentru colectarea unor articole care se regasesc frecvent in comenzile clientilor sau incercand sa gaseasca produse ineficient organizate si sa colecteze comenzi complexe din mai multe locuri. Cu ajutorul unor algoritmi utilizati, un WMS optimizeaza rutele de picking in interiorul depozitelor, astfel incat timpul de realizare a comenzii sa scada. De asemenea se reduce la minim numarul de erori deoarece nu se mai fac inversiuni sau identificari gresite de produse datorita faptului ca acestea se scaneaza.

Numar redus de erori

De cate ori nu vi s-a intamplat sa auziti de cazuri in care s-au expediat produsele gresite, in cantitatile gresite sau la o alta adresa? Un cosmar pentru orice comerciant. Situatii de acest gen va pot face sa pierdeti clienti daca nu limitati astfel de erori, iar WMS este solutia perfecta care preia comanda exact si elimina erorile din procesul de picking, procesare si expediere a comenzii, nelasand loc erorilor nedorite sa-si faca simtita prezenta.

Productivitate marita si procese eficiente

Daca business-ul se dezvolta si creste numarul de clienti si, implicit, de comenzi, posibil sa simtiti nevoia de mai mult: un spatiu de depozitare mai generos sau mai multi angajati. Inainte de a lua orice decizie in acest sens, asigurati-va ca procesele sunt eficiente! Un WMS eficientizeaza procesele, creste productivitatea si reuseste sa optimizeze spatiul de depozitare, astfel ca poate nu va mai fi nevoie de mai multi angajati sau de un depozit mai mare, ci doar de resurse mai bine gestionate.

Indicatori de performanta

Fie ca vorbim despre companii din distributie, servicii logistice sau productie, profitabilitatea acestora se bazeaza, in mare parte, pe eficienta si productivitatea depozitului. Atunci cand acesta este bine organizat, iar activitatile de depozitare se desfasoara in mod eficient, rezultatele financiare sunt pe masura.

Indicatorii de performanta pentru depozit sunt esentiali ca sa puteti determina performanta depozitului, a proceselor, a fluxurilor si a operatorilor. Nu este nevoie de prea multi indicatori, ca sa aveti prea multe batai de cap cu interpretarea cifrelor, ci doar de cei esentiali, din care sa va dati seama in orice moment daca lucrurile merg in directia potrivita.

Pe langa acestea 5 beneficii mentionate, mai sunt desigur optimizari legate de comunicarea cu clientul, de faptul ca aveti stocul in timp real si corect si ca asta va reduce pierderea de vanzari si va aduce de asemenea multe alte beneficii. Toate acestea se transforma in final in bani castigati (sau economisiti). 

Ce activitati acopera un WMS?

Receptia marfurilor se face cu ajutorul cititoarelor mobile de coduri de bare. Marfa este scanata in momentul in care soseste in depozit. Comenzile de aprovizionare sunt create in sistemul ERP, iar apoi transmise catre WMS. In momentul receptiei, diferentele dintre acestea si rezultatele scanarii marfurilor sunt consemnate si trimise inapoi catre ERP in vederea actualizarii comenzilor.

Asezarea marfurilor in depozit. Cu ajutorul WMS-ului, operatorii din depozit au o imagine clara a spatiului disponibil pentru depozitare. Marfa poate fi asezata pe baza sugestiilor oferite de WMS, astfel incat accesul la aceasta sa se poata face cat mai rapid si spatiul disponibil pentru stocare sa se utilizeze la maximum.

Pickingul reprezinta activitatea de colectare a marfurilor din depozit si este realizata pe baza comenzilor client inregistrate in ERP. Operatorii vizualizeaza comenzile direct pe device-ul mobil si executa picking-ul conform traseului optim sugerat de WMS. Tehnologiile moderne permit in prezent efectuarea activitatii de picking prin diferite metode,cum ar fi pick-by-light sau pick-by-voice.

Impachetarea si etichetarea. Dupa efectuarea picking-ului, comenzile client sunt impachetate in vederea livrarii lor catre destinatie pe baza listelor de livrare generate de WMS. Cu ajutorul unei imprimante, se poate genera eticheta si se poate atasa pentru fiecare comanda, pentru ca aceasta sa poata fi identificata mult mai usor.

Livrarea. Comenzile sunt incarcate in masini conform unor reguli prestabilite, in functie de locatia unde urmeaza sa fie livrate.

Inventarierea.Tot procesul de inventariere se face cu ajutorul solutiei WMS pe baza listelor de inventar generate de acesta. Utilizarea de scanere de coduri de bare contribuie la cresterea acuratetii si realizarea procesului de inventariere intr-un timp mult mai scurt.

Semne care ne spun ca avem nevoie de un WMS modern, ar fi:
 
1. Sistemul actual WMS are in spate o tehnologie invechita?

In centrele de distributie din prezent, standardele si performantele cerute de clientii externi ajung sa evolueze mai rapid decat tehnologiile existente. In aceste situatii se poate recurge la solutii „workaround“, dar daca ele nu pot satisface cerinte de tipul „compliance”, „kitting”, servicii cu valoare adaugata etc. trebuie avuta in vedere inlocuirea. Daca astfel de „up-date”-uri, care nu sunt in standardul WMS existent, sunt create ulterior, atunci sistemul le va controla mai greu, iar urmarirea si intretinerea acestora va fi dificila, acuratetea datelor putand fi pusa in pericol.
Un alt indicator legat de tehnologie poate fi timpul de raspuns al terminalelor RF si comunicarea acestora cu serverul pe care se afla instalat sistemul.

 1. Sistemul actual WMS are functionalitati limitate?

Daca sistemul este unul deschis, adica poate fi oricand up-gradat cu multiple functionalitati si add-one-uri cerute de piata mereu in miscare a bussines-ului in care va aflati. De exemplu, devine tot mai presanta si necesara existenta unor module de tip yard management, managementul fortei de munca, pick-by-voice, managementul calitatii etc. Daca sistemul este disponibil pentru a integra noi module, trebuie sa stiti de la furnizorul de sisteme. Este el in continua deschidere catre clienti, catre nou, tine pasul cu evolutiile pietei? Furnizorul ar trebui sa va informeze periodic asupra a ceea ce este nou la sistemul sau. Clientul poate cere furnizorului dezvoltarea unui anumit modul special pentru el. In functie de raspunsul lui, va puteti da seama daca acesta are o politica de dezvoltare deficitara, motivele putand fi diverse, de la sustinere financiara slaba, lipsa de experienta in domeniu etc. Daca se intampla asta, atunci sunteti posesorul unui sistem care va stagna, in timp ce, in jur, piata va evolua.
 
3. Suportul pentru sistemul WMS este din ce in ce mai costisitor?

Daca sistemul este dezvoltat in-house, atunci exista pericolul ca cei care au participat la dezvoltare sa plece din companie din diverse motive. Plecand, vor lua cu ei know-how-ul in aceasta privinta. Atunci vor creste cheltuielile cu intretinerea sistemului cu noii oameni adusi.
Pierderea angajatilor-cheie poate aduce WMS-ul de la cea mai buna solutie la o problema critica. Un exemplu ar fi amanarea unui complex up-grade al sistemului si mentinerea unei versiuni mai vechi a infrastructurii conexe, cum ar fi bazele de date, sistemele de operare si alte aplicatii software. Acest lucru va insemna ca noii angajati vor fi pregatiti pentru un suport pentru noile versiuni, si nu pentru cele vechi, si atunci trebuie recurs la un tert care are know-how pentru vechile versiuni, tert care sigur va cere bani pentru asta.

In cazul in care WMS ruleaza pe baze de date vechi vor trebui cautati oameni care cunosc si aceste versiuni, ceea ce poate duce la o crestere a costurilor de intretinere. Ideal ar fi sa se creeze un standard de interoperabilitate intre cunostintele angajatilor si sistemele folosite. Daca WMS nu este up-gradat, exista riscul ca activitatea sa aiba de suferit, ca si suportul oferit de furnizorul solutiei.

 1. Vrei sa faci up-grade al WMS, dar e scump, consuma timp si e riscant?

Multe WMS nu contin toate scenariile posibile care pot aparea in orice fel de bussines, si atunci la implementare, si chiar dupa, integratorul va crea coduri (triggere, proceduri stocate etc.) speciale, in functie de necesitatile particulare ale clientului. Toate bune si frumoase pana cand se vrea sa se faca un up-grade de versiune, si nu numai. Daca aceste coduri sunt multe si necontrolabile, la orice up-grade se pot pierde. Orice modificare minora nestiuta poate crea mari probleme in activitatea clientului si duce chiar la blocarea totala a sistemului.

Companiile de multe ori se pot trezi „captive” din aceasta cauza, deoarece ele nu au posibilitatea de a schimba codurile sistemului si atunci, prin apelarea la furnizorul lor de WMS, mereu se va finaliza aceasta dorinta cu o factura.

Pe langa costul suplimentar se poate ca modificarea necesara sa dureze chiar si luni de zile, de multe ori fiind prea tarziu. De inteles, totusi, ca o astfel de modificare necesita timp de dezvoltare, de testare, de rezolvare a eventualelor „bug”-uri aparute.

In cele din urma, din aceasta cauza se pot pierde bani, deoarece nivelul serviciului poate scadea foarte mult si clientul va fi nemultumit. Pe clientul final nu-l intereseaza ca tie nu-ti merge corect WMS sau ca dureaza luni sa-ti dezvolte furnizorul de WMS o cerinta noua, pe care acesta nu o are in standard.

In consecinta, modernizarea unui sistem invechit te poate tine legat de furnizorul respectiv si te poate costa bani multi.
 
5. Este WMS-ul tau rigid, asta te impiedica sa adaugi functionalitati noi?

O principala slabiciune a WMS vechi este rigiditatea prin folosirea de procese de bussines predefinite. Acest lucru nu permite implementarea de procese unice care pot face diferenta intr-un mediu concurential puternic. Solutia WMS trebuie sa aiba o structura modulara, care poate avea o tendinta evolutiva in functie de necesitatile tale ulterioare. Sistemul trebuie sa fie configurabil in asa fel incat sa se poata defini procese unice, care se regasesc si vor aparea in activitatile companiei. Aceasta configurare trebuie sa se poata realiza imediat, fara interventii exterioare costisitoare. De exemplu, daca se creeaza o harta a proceselor existente si potentiale, WMS trebuie sa fie in stare sa le integreze fara prea mare efort.

WMS trebuie sa va ofere un avantaj concurential prin integrarea rapida a nevoilor noilor clienti si a noilor cerinte din bussines, si sa faciliteze un training simplificat al noilor procese etc.
 
6. Furnizorul de WMS este unul stabil?

In Romania inca nu au avut loc mari achizitii sau fuziuni intre furnizorii de solutii WMS, dar in strainatate este o practica des intalnita ca un furnizor sa fuzioneze sau sa-l „inghita” pe altul. Acest lucru s-ar putea intampla si in Romania. Deci stii unde va fi furnizorul tau de WMS peste cinci ani? In cazul in care furnizorul tau va fi integrat in altul, e posibil ca acesta sa nu poata oferi suport si posibilitatile de dezvoltare sa fie reduse pe viitor. Cand un furnizor incearca sa sustina solutii multiple, de obicei bugetele pentru dezvoltare scad, iar cele de suport cresc.
Chiar daca furnizorul este puternic financiar, e posibil totusi ca orice cerere de dezvoltare „custom” a unui  client sa fie tratata cu retinere sau contra unui cost destul de piperat, daca respectiva solutie nu mai intra in planurile de viitor ale acestuia.

Cand se alege o solutie WMS este important nu doar ca aceasta sa fie buna si experienta furnizorului in supply chain sa fie vasta, dar si ca viabilitatea si stabilitatea financiara sa fie ridicate, acestea garantand ca el va fi pentru mult timp in piata.
 
7. Pentru WMS-ul tau e dificil sa comunice cu alte sisteme?

Un WMS static poate pune multe probleme de interoperabilitate cu alte sisteme de management, un lucru obligatoriu in zilele noastre, cand schimbul de informatii intre sistemele de management este vital.
WMS trebuie sa comunice date, sa se sincronizeze cu tot felul de sisteme existente, cum ar fi: order management, transport management, sisteme de supply chain externe, dar si sistemele furnizorilor si clientilor.
 
8. Interfata folosita de utilizatorul WMS este greu de folosit?

Multe WMS vechi au o interfata de lucru neprietenoasa, care, nefiind adaptata noilor cerinte, ajunge sa consume timp utilizatorului si realizarea activitatilor sa fie intarziata. Alte WMS mai noi au o rata de utilizare ridicata, un aspect placut si o interfata prietenoasa, totusi beneficiile sunt mai presus decat estetica.

Interfata unui WMS optim trebuie sa fie intuitiva, usor de invatat si usor de utilizat, sa ofere o productivitate ridicata utilizatorilor. Un WMS care ofera o astfel de interfata va reduce erorile aparute la utilizare si numarul cererilor de suport. Daca utilizatorul nu percepe ca greoi lucrul cu sistemul, atunci el va avea o stare de relaxare in aceasta privinta, productivitatea lui va creste si va avea satisfactia lucrului bine facut.

Sistemul WMS este o componenta esentiala a afacerii dumneavoastra, el trebuie sa fie tot timpul pregatit pentru orice schimbare si cerinta a clientilor si sa faca fata dinamicii din bussinesul in care va aflati. O importanta la fel de mare ca un WMS optim pentru afacerea dumneavoastra o are si existenta unui WMS slab, care va impiedica sa cresteti afacerea, existand chiar posibilitatea ca aceasta sa fie trasa in jos.

Daca recunoasteti cel putin una din situatiile de mai sus la dumneavoastra in companie, atunci puteti sa va ganditi si sa incepeti sa va interesati care WMS va va satisface nevoile. Cautati un sistem flexibil, adaptabil, care va putea fi o parghie in supply chain-ul dumneavoastra, pentru a putea sa va creati un avantaj major intr-un mediu competitiv.

Un sistem WMS modern va poate ajuta sa evitati situatii neplacute care apar in managementul depozitelor, mari consumatoare de resurse umane, financiare si de timp. Folosirea unui WMS modern  duce la eficientizarea timpilor de pregatire a comenzilor si cresterea productivitatii angajatilor. Timpii de inventariere scad cu cel putin 50%, iar prin reorganizarea depozitului se poate obtine o optimizare a spatiului cu cel putin 30%.

In concluzie, profitabilitatea unei companii este strans legata de folosirea inteligenta a resurselor, activitati eficiente, informatii corecte, clienti multumiti si, nu in ultimul rand de monitorizarea atenta si constanta a situatiei din depozit.

Deci, alinierea la viitor nu este chiar atat de complicata daca apelam la un software sau o solutie care sa ne ajute in integrarea cat mai rapida si cu costuri cat mai reduse la aceasta. Daca va doriti o astfel de afacere sau un job in domeniu, puteti sa ne scrieti pe messenger si impreuna, vom gasi solutia cea mai eficienta afacerii dumneavoastra! Pentru orice sugestii, informatii sau doar pentru o simpla discutie, echipa Scribsoftware va asteapta, deoarece doar impreuna putem gasi solutia cea mai bun pentru afacerea dumneavoastra! 

Activ