Web
Analytics

Utilitatea aplicarii codului de bara in logistica

Home/Uncategorized, WinMENTOR/Utilitatea aplicarii codului de bara in logistica


Prin fiecare legatura a lantului logistic se afla un numar mare de unitati de marfuri. Pentru a putea implementa eficient   controlul fluxului material, este necesar să avem un sistem ERP, precum WinMENTOR, acesta sa permita integrarea cu un software WMS, care permite in orice moment sa avem informatii detaliate asupra fluxurilor de bunuri de intrare si de iesire din sistemul logistic, precum si despre fluxurile care circula in interiorul acestuia. De exemplu, cand controlati nivelul stocului sau faceti o comanda, sunt foarte importante intrebari precum numarul lotului, nivelul stocului curent, cantitatea comandata. In productia complet automatizata, fiecare produs trebuie sa se raporteze automat la datele stabilite intr-o anumita ordine si in dinamica masuratorilor lor si in timp real.

Utilizand tehnologia de identificare, diferite sisteme de recunoastere a codurilor se bazeaza pe un diverse sisteme standardizate de codificare a elementelor (EAN-8, EAN-13, UPC-A, Code128, etc). Tot ceea ce este inclus intr-un proces de achizitie si livrare trebuie sa aiba propriul cod, iar daca obiectul este transformat in procesul de productie sau de miscare, isi schimba proprietatile, acest lucru ar trebui sa se reflecte in schimbarea corespunzatoare a codului sau.

Marcarea si identificarea automata a produselor cu ajutorul codurilor de bare este utilizat pe scara larga. Aplicarea unui cod de bare sau utilizarea unui sistem automat de identificare inlocuieste operarea manuala și procesarea informatiilor si faciliteaza introducerea informatiilor in computer. In acelasi timp, informatiile intra in sistemul informatic si in momentul in care acestea apar in sistem, se asigura controlul fluxului in timp real, introducerea informatiilor devine absolut fiabila si participarea umana este minimizata.

Ce este codul de bare?

Codul de bare  este o imagine grafica pregatita de un calculator (o secventa de sistem de benzi verticale luminoase si intunecate de diferite grosimi) a unei serii de date digitale (si litere). Cifrele pe care se bazeaza imaginea sunt echivalentul digital al codului de bare, iar imaginea grafica corespunzatoare echivalentului digital este un simbol al codului de bare.

Aplicarea codului de bare acopera o gama foarte diversa de activitati umane. In domeniul fluxurilor de marfuri, acesta este controlul asupra primirii si productiei de produse, inventar si contabilitate curenta, in domeniul gestionarii informatiilor – planificarea distributiei, facturarea, gestionarea depozitului, livrare prompta a comenzilor etc. Aplicarea tehnologiei de codificare afecteaza pozitiv stocurile de depozitare, costurile de lucru la birou, personal etc. Multe intreprinderi au deja sisteme informatice care utilizeaza coduri de bare, permitand combinarea transmisiei de date in timp real intre diferitele etape de productie, de catre diferite departamanente, prin intermediul sistemelor electronice de prelucrare a datelor.

Aplicarea practica a barii de codificare beneficii:

  • posibilitatea de identificare spatio-temporala a fluxurilor materiale prin efectuarea de functii de control la anumite posturi care inregistreaza timpul si locul producerii evenimentului;
  • implementarea principiului invariantei la tipurile de fluxuri materiale, adica independenta completa fata de obiectele in sine
  • utilizati modularitatea construirii, ceea ce va permite sa construiti sistemul si sa il integrati in alte sisteme;
  • implementarea principiului paralelismului rezultatului si posibilitatea imbunatatirii simultane a performantei si a autenticitatii identificarii.

Utilizarea in tehnologia de identificare automata a codurilor de bare   permite imbunatatirea semnificativa a gestionarii fluxurilor de materiale in toate etapele miscarii logistice. De la inceputul procesului de achizitie, codul de bare de pe marfuri va permite sa stabileasca un proces de linii automate de asamblare, pentru a urmari circulatia marfurilor pe operatiuni ale ciclului tehnologic.