Web
Analytics

Versiunea noua WinMENTOR 868.02 [13.05.2019] si DECLARATII 212.05

Home/WinMENTOR/Versiunea noua WinMENTOR 868.02 [13.05.2019] si DECLARATII 212.05


ATENTIE!!!

Deoarece ANAF a schimbat modul de incadrare a contractelor din domeniul constructiilor, pentru aplicarea facilitatilor conform OUG 114/2018, precum si marimea coeficientului pentru calculul contributiei asiguratorii (CAM), de la 0,3375 la 2,25, toate firmele care au aplicat facilitatile in perioada ianuarie – aprilie 2019, trebuie sa refaca calculele privind lichidarea si sa genereze declaratia D112 rectificativa pentru lunile respective.

Observatii:

Pentru firmele care se incadreaza in domeniul constructiilor, definit conform OUG114/2018 si care aplica facilitatile legiferate, nu se admite:

 • inregistrarea de contracte multiple la nivel de angajat pentru care sa se aplice facilitatile;
 • combinatii de contracte pentru care se aplica facilitatile, cu contracte pentru care nu se aplica facilitatile.

Se admit contracte multiple pentru care nu se aplica facilitati.

Limitarile se datoreaza implementarii OUG 114/2018 de catre ANAF in D112.

Liste:

WinMENTOR:

 • In lista “Importuri…” din meniul “Miscari”, s-a adaugat coloana Masa neta, care este rezultatul scaderii din valoarea coloanei Masa (masa bruta specifica) a masei ambalajelor.
 • In lista “Nomenclator articole…” din meniul “Stocuri”, s-au adaugat coloanele: Este ambalaj?, Total masa ambalaj primar, Total masa ambalaj secundar, Total masa ambalaj tertiar, Total masa ambalaj desfacere, Masa neta.

Salarii:

 • In lista “Contributii sinteza” s-au adaugat coloanele Scutit si Datorat care vor contine valoarea contributiei si impozitului scutit si datorat, rezultat dupa scutire.

Comercial:

 • In lista “Profit din vanzare pe facturi” s-a corectat centralizarea serviciilor facturate.

WinMENTOR:

 • INVENTAR – Generarea se poate face pe anumite clase de articole din cadrul gestiunii.
 • AVIZE IESIRE IN CUSTODIE – In cazul livrarilor de pe mai multe pozitii de stoc, pretul de descarcare a stocului se inregistreaza ca pret mediu de achizitie. Eventualele retururi din custodie se vor inregistra in stoc ca pozitie noua cu pret de achizitie egal cu pretul mediu de achizitie utilizat pentru livrarea in custodie.
 • IESIRI – A fost corectat calcul “Total adaos” din fereastra “Livrare”.

Salarii:

 • CONTRACTE VENITURI PROFESIONALE – S-a introdus posibilitatea introducerii persoanelor coasigurate ale titularului de contract.
 • CONSTANTE GENERALE – PERSONAL/SALARIZARE – Au fost introduse doua constante in sectiunea ZILIERI: Procent calcul CAS zilieri, a carei valoare pre configurata este 25 si Cont credit CAS, cont pe care trebuie sa-l selectati din planul de conturi.
 • ZILIERI – REGISTRU DE EVIDENTA SI PLATA – A fost modificata interfata introducandu-se coloana pentru calculul CAS-ului din venitul brut, incepand cu luna mai.

Deoarece ANAF a schimbat metoda de incadrare a veniturilor pentru acordarea facilitatilor conform OUG 114/2018 in D112 (se iau in calcul toate veniturile obtinute in cursul lunii nu doar cele pentru care se calculeaza CAS), au fost operate urmatoarele modificari:

 • SALARII REALIZATE – EXCEPTII – S-a introdus posibilitatea calcularii venitului brut din net pentru firmele care aplica facilitati in constructii, modificandu-se interfata existenta si modul de calcul pentru brut.
 • ALTE DREPTURI/PENALIZARI – Idem.
 • CALCUL SALARII – A fost refacut modul de calcul.

Casa de marcat:

 • EMULARE TASTATURA – Corectie pret pentru taxele facturabile, asociate articolelor, definite ca procent din pretul de vanzare.

Comercial:

 • LISTARE FACTURI SI TRANSMISIE PRIN E-MAIL – S-a corectat dublarea seriei in anumite circumstante.

WMEdi:

 • DOCXCHANGE 2 – S-a modificat pozitia tag-ului: DXInvoice/InvoiceLine/TaxTotal/TaxSubtotal/TaxCategory/BaseUnitMeasure care contine pretul articolului dupa aplicarea discount-ului.

WinMENTOR DECLARATII: v. 212.05 [10.05.2019]

Toti clientii WinMENTOR pot folosi noua versiune de DECLARATII incepand cu versiunea WinMENTOR 868.

D112

 • Corectii privind aplicarea facilitatilor corespunzatoare OUG 114/2018, functie de valoarea veniturilor incasate la nivel de contract, nu a veniturilor baza de calcul pentru CAS (cum gresit a fost implementat OUG 114/2018, in soft A si DukIntegrator pana acum), conform noilor specificatii de calcul emise de ANAF, prin specificarea structurii declaratiei D112, din 16.04.2019.
 • Preluarea coasiguratilor titularilor de contracte cu stopaj la sursa.
 • Corectarea totalului zilelor lucrate, corespunzatoare contractelor de tip A, in cazul desfasurarii activitatii angajatului, pe parcursul lunii, in cadrul mai multor formatii (utilizarea pontajelor multiple).
 • Modificarea identificarii angajatului scutit de impozit, in cazul concediilor medicale lunare, neimpozabile, din “constructii”, pentru care se aplica facilitatile OUG 114/2018.
 • In Anexa 1.2 a fost adaugata starea de exceptat de la plata CAS si CASS la nivelul salariului minim, al asiguratului.

Atentionarile, generate de programul DUKIntegrator, nu reprezinta un impediment pentru depunerea declaratiilor la ANAF (vor apare atentionari si la contractele de tip A, in cazul in care zilele lucrate difera de zilele de contract activ – adica atunci cand intreruperile fara salar sau nemotivatele nu sunt considerate ca zile de suspendare, nefiind raportate in REVISAL).

Observatii

In meniul HELP s-a introdus optiunea “Verifica actualizari” care cauta pe adresa noastra de ftp existenta unei noi versiuni de program. In cazul in care gaseste va anunta, urmand ca dumneavoastra sa hotarati daca faceti actualizarea sau nu.

ATENTIE!!!

Daca aveti sistem de operare Windows XP nu puteti folosi Java 8, deoarece nu mai asigura suport pentru acest sistem de operare. Deci nu faceti automat actualizarea de Java.

VERSIUNI ANTERIOARE:

212.04 (25.03.2019)

Toti clientii WinMENTOR pot folosi noua versiune de DECLARATII incepand cu versiunea WinMENTOR 866.

D112

 • Corectii privind generarea declaratiei, in cazul absentei configurarilor din nomenclatorul de contributii, a CAS – angajator pentru conditii speciale si deosebite (Invalid use of keyword.
  Token )) Line number1).

D394

 • Corectie privind inregistrarea facturilor la aviz incasate prin casa de marcat – EMULARE TASTATURA.

BILANT

 • Va trebui sa copiati arhiva BILANT 2019 20.03.2019.zip pe calculatorul dumneavoastra si apoi sa lansati in executie DECLARATII > MENTOR > Import formule bilant, in care sa selectati arhiva de mai sus. Au fost modificate 4 corelatii dintre F10 si F20 (pentru raportarile BL si BS), fata de versiunea precedenta.

212.03 (22.03.2019)

D112

 • Corectii la generarea zilelor lucrate in cazul existentei concediilor medicale, pentru anul 2018.
 • Modificari privind total zile lucrate la contractele de tip A (A_8) datorate validarilor introduse in DukIntegrator incepand cu 18.03.2018.
 • Corectii privind calculul creantelor pentru CAS angajator conditii deosebite si speciale, in cazul firmelor de constructii, care aplica facilitatile OUG 114/2018.

BILANT

Va trebui sa copiati arhiva BILANT 2019 20.03.2019.zip pe calculatorul dumneavoastra si apoi sa lansati in executie DECLARATII > MENTOR > Import formule bilant, in care sa selectati arhiva de mai sus. Au fost modificate 4 corelatii dintre F10 si F20 (pentru raportarile BL si BS), fata de versiunea precedenta.

212.02 (12.03.2019)

D112

 • Corectii la generarea tag-ului E3_13 Alte deduceri. Va fi 0 pentru contractele diferite de contractul de baza.

212.01 (07.03.2019)

D112

 • Au fost aduse corectii modului de generare. Recomandam generarea declaratiei rectificative, dupa recalculul de salarii operat cu versiunea 865.04 sau mai recente si depunerea ei la ANAF, in cazul in care exista diferente fata de versiunea depusa anterior.

BILANT

 • Au fost modificate formularele de raportare F10, F20, F30 pentru BL, BS, si UU precum si formatul .xml de raportare.

Va trebui sa copiati arhiva BILANT 2019 07.03.2019.zip pe calculatorul dumneavoastra si apoi sa lansati in executie DECLARATII > MENTOR > Import formule bilant, in care sa selectati arhiva de mai sus.

211.02 (23.02.2019)

D112

 • Declaratia poate fi generata si pentru firmele care intra in aria de cuprindere a OUG 114/2018.

Nu uitati sa completati cifrele de afaceri, inainte de generarea declaratiei, daca sunteti firma de constructii si aplicati facilitati!

209.03 (30.01.2019)

Toti clientii WinMENTOR pot folosi noua versiune de DECLARATII incepand cu versiunea WinMENTOR 862.

Incepand cu aceasta versiunea ar trebui sa nu mai apara situatia in care nu se lanseaza in executie aplicatia, in special pe windows 10, datorita utilizarii cheilor HASP HL (vezi executabilele din directorul CHEI HASP HL).

D100

 • A fost introdusa posibilitatea generarii declaratiei pe baza datelor existente in aplicatia MENTOR. Lista actualizata a creantelor de raportat se poate obtine prin dezarhivarea si copierea fisierelor D100OBL, din kit in NEW\DATA.

D112

 • A fost retratata raportarea orelor de intrerupere tehnologica ca ore de suspendare contract.

S-au facut modificari privind tratarea inchiderii contractului de angajare in cursul lunii pentru care nu apar inregistrate zile lucrate sau ore de suspendare a contractului.

D205

 • A fost actualizata structura xml de export a declaratiei si lista veniturilor impozabile. Pentru cele din urma este necesara dezarhivarea si copierea fisierelor D205NVE, din kit in NEW\DATA.

Activ