Web
Analytics

Service Auto WinMENTOR

SERVICE AUTO vă permite înregistrarea tipurilor de lucrări realizate, a automobilelor reparate, păstrarea unui istoric al reparaţiilor efectuate, stabilirea unei agende de lucru pe baza timpului disponibil al angajaţilor şi a comenzilor de la clienţi, recepţia în service a automobilelor de la clienţi, înregistrarea consumurilor de piese și de manoperă aferentă comenzilor, facturarea comenzilor închise.

Aplicaţia păstrează un istoric al reparaţiilor efectuate, permiţând în orice moment consultarea unei situații cu reparaţiile efectuate la un autovehicul în baza seriei acestuia. Modulul permite listarea următoarelor rapoarte: Urmărirea lucrărilor lansate, Urmărirea consumului de materiale, Necesarul de aprovizionat, etc.;

Aplicatia contine functionalitati specifice activitatii de service auto:

 • programare lucrari,
 • lansare comenzi in executie,
 • urmarire consumuri de piese de schimb,
 • inchidere comenzi,
 • facturare lucrari,
 • incasare facturi.

Modulul permite setarea:

 • Tarif manopera – grila de salarizare a firmei valabila pentru luna de lucru.
 • Nomenclator operatii – definit la nivel de marca automobil, model, tipuri de lucrari, contine durata normata de executie a operatiilor.
 • Tipuri lucrari – nomenclatorul tipurilor de lucrari executate in firma de service auto (mecanice, electrice, tinichigerie, vopsitorie, etc.) si angajatii executanti ai lucrarilor respective. Un angajat poate fi asociat mai multor tipuri de lucrari.
 • Nomenclator marci (automobile) – exemplu: Renault, Mitsubishi, Opel, etc.
 • Nomenclator modele – exemplu: Clio Symbol, Megane I, Laguna, etc,.
 • Nomenclator culori – va contine denumirea sau codul culorii automobilelor.
 • Nomenclator tipuri energie – contine tipurile de combustibili utilizati pentru actionarea motoarelor.
 • Nomenclator personal – contine datele angajatilor firmei.
 • Zile libere – evidenta zilelor libere lunare. Pentru a putea programa lucrari intr-o anumita luna in prealabil trebuie sa va asigurati ca au fost precizate zilele libere din perioada respectiva.

Modulul permite înregiatrarea urmatoarelor documente de intrare (achizitii, receptii): Facturi, Avize de expeditie, Facturi la avize, Chitante/Bonuri fiscale, … din Import, … de la persoane fizice.

In program se pot efectua urmatoarele operatii:

 • Programare lucrari – permite stabilirea unei agende de lucru pe baza timpului disponibil al angajatilor si a precomenzilor inregistrate. Datele de identificare a clientului, impreuna cu cele de identificare ale automobilului, lista lucrarilor solicitate, odata inregistrate se vor prelua automat la lansarea comenzii de executie. Este o etapa optionala de parcurgere a procedurilor de inregistrare solicitarilor clientilor dar care ofera avantajul unei relative minimizari a timpului de asteptare in service datorita estimarii duratei operatiilor ce urmeaza a fi executate. Cu cat estimarea este mai apropiata de realitate cu atat programarea va fi mai corecta.
 • Lansare comanda – presupune inregistrarea datelor de identificare a clientului, datelor de identificare a autovehiculului preluat in custodie in vederea excutarii reparatiilor solicitate de client si/sau constatate in service. Datele referitoare la client precum si cele de identificare autovehicul sunt preluate automat din precomenzi in cazul utilizarii lor.
 • Consum – inregistrarea “consumurilor” de materiale, piese de schimb, etc. in baza consumului preconizat la lansarea comenzilor sau solicitate direct gestionarului de catre lucratori, maistrii, sefi de echipa, etc. Practic avem de-a face cu un transfer din magazie in atelierele de service (atelier reparatii mecanice, atelier tinichigerie, atelier vopsitorie, etc.).Descarcarea contabila de gestiune se face abia in momentul facturarii.

Se permite operarea urmatoarelor docuemente de încasare:

 • Cassa – permite incasarea directa in casa a lucrarilor facturate.
 • Banca – tranzactii in curs – permite inregistrarea biletelor la ordin si a CEC-urilor emise de clienti.

Programare lucrari – utilizarea acestei proceduri este optionala. Avantajul folosirii consta in mai buna gestionare a timpului de lucru, implicit a timpului de asteptare a clientului, acest avantaj fiind exploatat in cazul in care nu exista diferente foarte mari intre durata estimata a lucrarilor, din aceasta etapa fata de durata reala de lucru de dupa lansarea comenzii de executie.
Comanda lucrari – se poate inregistra incarcandu-se manual sau preluand datele de pe precomenzi.
Nu recomandam lucrul mixt (comenzi incarcate manual si comenzi preluate de pe precomenzi) deoarece vor fi diferente mari in ceea ce priveste incarcarea angajatilor vizualizata pe precomenzi fata de realitate, ceea ce face inutila consultarea graficelor precomenzii.
Comenzile se preiau de la o luna la alta pana la inchiderea lor.
Numai comenzile inchise pot fi facturate.
Dupa inchiderea unei comenzi nu se mai pot inregistra consumuri de materiale (piese de schimb) pentru comanda respectiva.
Bon consum (Nota transfer) – macheta a fost denumita bon consum pentru a fi mai aproape de termenii utilizati intr-un service auto. Practic este o nota de transfer a pieselor de schimb, materialelor, din magazia service-ului in atelier, descarcarea de gestiune a atelierului facandu-se ulterior prin facturarea lucrarii catre client.
Deoarece comenzile lansate in executie pot avea lucrari cu platitori diferiti, consumurile se inregistreaza la nivel de comanda/lucrare.
Nu se pot inregistra bonuri de consum dupa inchiderea comenzii.
Factura – Factura de service auto nu se poate genera decat dupa inchiderea comenzilor. In cazul in care pe o comanda de service lucrarile au mai multi platitori, se vor intocmi facturi catre client pentru fiecare platitor in parte. In cazul in care platitorul este o firma de asigurari, in nomenclatorul de parteneri, fereastra”Alte informatii” va trebui sa fie tipul partenerului.
Facturarea materialelor si a pieselor de schimb se face in limita consumului efectuat (inregistrat prin intermediul bonurilor de consum) nu a celui planificat (inregistrat prin intermediul consumului de materiale asociat comenzii de service).
Facturarea manoperei se face in baza consumului precizat pe comanda de service.

 

Sunt aici pentru dvs. Contactați-ne!