Web
Analytics

WMS-ul sau politistul din traficul procesului de logistica!

Home/Uncategorized/WMS-ul sau politistul din traficul procesului de logistica!

Cand vine vorba de companii, de logistica, de depozite, de inventare, uneori ne vine sa ne punem mainile in cap, deoarece stim cata munca, ore si bataie de cap poate sa creeze acest fapt daca nu este bine pus la punct si nu avem un control total asupra tuturor proceselor unei companii mari. Dar,orice lucru bine facut, are nevoie de o structurare si o ordonare riguroasa, care sa duca la eficientizarea si la cresterea profitabilitatii acesteia, in conditiile in care ponderea costurilor in cifra de afaceri este tot mai mare.

Complexitatea logisticii consta de fapt in procesul de planificare, in controlul fluxului marfurilor si in stocarea eficienta a materiilor prime, produselor in curs de prelucrare, produselor finite si informatiilor conexe de la punctul de origine la cel de consum, in scopul adaptarii la cerintele clientului sau corporatiilor.  „Logistica inseamna sa ai obiectul potrivit, la locul potrivit, in momentul potrivit” Logistics World. Procesul care asigura un flux coerent si neintrerupt al produselor si serviciilor de la furnizorii organizatiei, tinând cont de procesele din interiorul organizatiei, pana la clientii finali.

Mai concret, logistica se defineste prin planificare integrata, organizare, impozitare si control a tuturor cursurilor de marfuri si materiale impreuna cu cursurile de informatii legate de acestea incepand de la livratori prin etapele crearii de valori pana la livrarea produselor catre clienti, inclusiv a eliminarii deseurilor si a reciclarii.

Astfel ca, pe langa controlul simplu, exista si provocarea procesului din depozit, care este complexa, de aceea, presupune monitorizarea in timp real a acestuia, pentru a putea avea intotdeauna acuratete in ceea ce priveste stocurile care trebuiesc sa fie cu zero erori la livrare si receptie. O companie care nu poate sa isi cunoasca stocurile cu exactitate, respectiv marfa intrata, iesita si cea de pe stoc, este o companie care va avea mereu timpi morti si nu va cunoaste niciodata eficientizare si profitabilitate in vanzari.

Tocmai de aceea, optimizarea proceselor din depozit este esentiala pentru profitabilitatea unui furnizor de servicii logistice, pentru cresterea calitatii serviciilor prestate catre clienti, productivitate etc. In aceste procese, sistemele informatice: ERP, SFA si WMS joaca unul din rolurile nu doar principale, dar chiar esentiale si vitale pentru automatizarea si eficientizarea acestor procese logistice.

Intrebarea fireasca este cand stim ca avem nevoie de un WMS? Nu stim, dar este un proces firesc care atunci cand este nevoie sa fie implementat se cere de la sine. WMS este un sistem informatic integrat care automatizeaza procesele specifice unui depozit: receptie, stocare in depozit, reaprovizionare, sortare si verificare, incarcare, inventar, transferuri, etc Comunicarea se face prin echipamente dedicate, iar transferul de date intre operatori si server are loc in timp real, ceea ce ne confera control total asupra stocurilor si informatiilor utile. Intr-o fraza mai simpla, sistemele de gestionare si automatizare a activitatilor din depozit sau WMS (Warehouse Management System) au rolul de a crea si controla fluxurile de lucru intr-un depozit.

Necesitatea implementarii unui WMS intervine cand operatiunile logistice din depozit cresc in complexitate si volum, iar birocratia interna, erorile si faptul ca stocurile nu sunt reale, duc la neonorarea in timp a comenzilor, astfel ca, productivitatea companiei, scade.

Priviti WMS-ul ca pe un fel de politist in trafic, care nu este pus acolo sa va supravegheze ci sa va ajute in fluxul operational, dandu-va anumite directive, informatii care va vor ajuta in re-eficientizarea procesului normal al companiei, punandu-va pe drumul cel bun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *